Skoplje: Skratili radno vrijeme i omogućili besplatan javni prevoz zbog zagađenja vazduha
Ilustracija

Obustavljeni su svi građevinski radovi

Skoplje: Skratili radno vrijeme i omogućili besplatan javni prevoz zbog zagađenja vazduha

Vlada Sjeverne Makedonije usvojila je preporuke i mjere zbog visokog nivoa zagađenja vazduha u toj zemlji, uključujući besplatan javni prevoz u glavnom gradu i skraćenje radnog vremena od 11 do 17 časova za trudnice, starije osobe i hronične bolesnike, prenose makedonski mediji.

"Svim pravnim subjektima se preporučuje da oslobode radnih obaveza trudnice, lica preko 60 godina, kao i lica sa hroničnom astmom, ona koja su imala infarkt ili moždani udar i to bez obzira na godine", navodi se u vladinim preporukama,prenosi RTS.

Takođe, zahtijeva se reorganizovanje radnog vremena za radnike koje rade na otvorenom tako da budu angažovani u režimu skraćenog radnog vremena od 11 do 17 časova.

Od 18 časova u Skoplju je uveden besplatan javni prevoz, uključujući i autobuse privatnih prevoznika.

Takođe na teritoriji grada Skoplja obustavljeni su svi građevinski radovi.

Istovremeno, cijena javnog parking prostora u vlaništvu Gradskog parkinga povećana je dva puta sve do ukidanja vanrednih mjera zbog visokog nivoa zagađenja vazduha.

Grad Skoplje preporučuje zaposlenima da dolaze na posao gradskim prevozom.

Takođe preporučeno je da se ne organuzuju sportska takmičnje i kulturna dešavanja na otvorenom prostoru.

Vlada Sjeverne Makedonije je obavezala sve organe i institucije državne uprave da smanje do 50 odsto upotrebu službenih automobila.

Takođe Ministarstvo za rad i socijalnu politiku u saradnji sa Crvenim krstom i domovima zdravlja treba da obezbijedi smještaj za beskućnike.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.