Disciplinski postupak za 29 zaposlenih u spuškom zatvoru
ZIKS

Broj službenika ispod standarda

Disciplinski postupak za 29 zaposlenih u spuškom zatvoru

Broj službenika u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u odnosu na broj pritvorenika je ispod standarda koji važe u zemljama regiona i državama članicama Evropske unije što, prema riječima direktora UIKS-a Milana Tomića, u bitnom utiče na efikasno sprovođenje svih radnih procedura i može uticati na nivo bezbjednosti u organizacionim jedinicama.

Zbog postojanje sumnje da je učinjena povreda službene dužnosti tokom prošle godine pokrenut je disiplinski postupak protiv 29 službenika UIKS-a, dok je zbog postojanja sumnje da su prekršili pravila ponašanja pokrenuto 740 disciplinskih postupaka protiv zatvorenika.

Tomić u intervjuu za Vikend novine kaže da Uprava za izvršenje krivičnih sankcija kontinuirano preduzima radnje i mjere u cilju unapređenja uslova boravka lica lišenih slobode.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija već nekoliko godina za redom funkcioniše sa manjim brojem radnika nego li je to predviđeno sistematizacijom. Na pitanje da li taj manjak utiče na efikasnost službe, te da li ima najava da će broj zaposlenih biti u skorije vrijeme povećan Tomić kaže da se osnovni problemi koji otežavaju funkcionisanje Uprave za izvršenje krivičnih sankcija ogledaju u kadrovskom nedostatku i materijalno-tehničkoj opremljenosti.

"Naime, broj službenika u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u odnosu na broj osuđenih i pritvorenih lica nalazi se ispod standarda koji važe u zemljama regiona i državama članicama Evropske unije, a što u bitnom utiče prevashodno na dodatno radno opterećenje raspoloživog broja službenika i efikasno sprovođenje svih radnih procedura, što u konačnom može uticati i na nivo bezbjednosti u organizacionim jedinicama.

Nadležni u Upravi za izvršenje krivčnih sankcija ulažu napore da uz podršku Vlade i Ministarstva pravde, preduzimaju aktivnosti na povećanju broja izvršilaca u Upravi. Naime, u toku je oglas za prijem 24 službenika, a početkom 2020. godine planirano je raspisivanje oglasa za prijem 20 pripravnika, koji će se stručno usavršavati i obučavati za samostalno obavljanje poslova u UIKS-a", kazao je Tomić.

On je istakao i da se zarade zaposlenih u Upravi za izvršenje krivčnih sankcija obračunavaju shodno propisima kojima su regulisane zarade zaposlenih u javnom sektoru.

"Budući da su izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti propisana posebna zvanja zaposlenih u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija koji rade na poslovima obezbjeđenja pritvorenih i osuđenih lica, poslovima realizacije tretmana, pružanja zdravstvene zaštite, te poslovi radnog angažovanja lica lišenih slobode, to je u proceduri donošenje podzakonskog akta kojim će biti bliže propisani uslovi za sticanje zvanja i koeficijenti radnog mjesta", kazao je Tomić.

On je naveo i da Uprava za izvršenje krivičnih sankcija kontinuirano preduzima radnje i mjere u cilju unapređenja uslova boravka lica lišenih slobode.

"Tako da možemo reći da su uslovi boravka u zatvorima zadovoljavajući, što nije samo naše mišljenje, već je isto primijećeno i od raznih, kako domaćih tako i međunarodnih institucija, organizacija koje su bile u posjeti zatvorskom sistemu", dodaje direktor UIKS-a.

Prema njegovim riječima, u cilju kvalitetnijih uslova za život i rad zatvorenika, Uprava je u 2019. godini preduzela niz aktivnosti na poboljšanju uslova za boravak zatvorenika, kao i za uspješniju realizaciju tretmana.

"Pored rekonstrukcije objekata u kojima zatvorenici borave i rade, poseban akcenat nadležni u Upravi nastoje staviti na resocijalizaciju i reintegraciju zatvorenika u društvenu zajednicu, kroz obrazovanje i stručno osposobljavanje i obuku zatvorenika za određene vrste zanimanja.

Shodno tome, u saradnji sa nevladinom organizacijom Help realizovane su projektne aktivnosti koje se odnose na obezbjeđivanje dodatne opreme za potrebe zatvorske kuhinje, nabavku opreme za pokretanje proizvodnje betonskih blokova, nabavku traktora, plastenik, kao i druge projektne aktivnosti.

Takođe, tokom 2019. godine započet je i realizovan projekat „Podrška efikasnom upravljanju mehanizmom krivičnih sankcija u Crnoj Gori“ u organizaciji nevladinih organizacija, za projekte čiji je cilj unapređenje uslova za rehabilitaciju i reintegraciju lica lišenih slobode, unapređenje sistema zdravstvene zaštite pritvorenih i osuđenih lica, kao i dalji razvoj sistema alternativnih sankcija.

Projekti koji su implementirani u UIKS-u su: – Juventas – projekat/ program – Ekonomsko i psihološko osnaživanje žena na izdržavanju kazne zatvora u cilju poboljšanja reintegracije u društvu; – Umjetnost življenja Crne Gore- projekat/program – Unutrašnja rehabilitacija: transformisanje stavova i ponašenja počinilaca, osnaživanje i podrška zatvorskog osoblja, i održavanje društva sigurnim i informisanim; – Građanska alijansa- projekat/program – Doprinos implementaciji Strategije za izvršenje krivičnih sankcija 2017-2021 kroz jačanje primjene alternativnih sankcija i resocijalizacije zatvorenika; – „Identitet“- projekat/ program – Lična karta dostojanstva; – Udruženje starih zanata i vještina i njegovanje nematerijalne baštine – Nit- projekat/program; – Kreativne radionice – Nit; – „Centar za demokratiju i ljudska prava- projekat/ program – Podrška efikasnom upravljanju mehanizmom krivičnih sankcija u Crnoj Gori.

Uspješnoj realizaciji navedenih projekata nevladinih organizacija i UIKS-a svjedoči likovni izraz zatvorenika i rukotvorine, koje su na organizovanoj izložbi imali prilike vidjeti zaposleni u Upravi, gosti iz drugih institucija i mediji", naveo je Tomić.

Kaže da su takvi projekti od posebne važnosti za zatvorsku populaciju posebno zbog činjenice da svojim učešćem u takvim projektima kroz radno-okupacionu terapiju kao najvažniji dio programa tretmana zatvorenika se doprinosi usvajanju i razvijanju ličnih znanja i vještina.

Tomić dodaje da UIKS u sljedećoj godini planira unaprijediti uslove za kvalitetniji život i rad zatvorenika, kao i unapređenje uslova za rad službenika i savremeniju opremljenost.

"Strateški planovi se odnose na izgradnju savremenih objekata u okviru zatvorskog kompleksa (prijavnica, multifunkcionalni objekat, specijalna bolnica, otvoreno odjeljenje), nastavak aktivnosti na planovima izgradnje novog zatvora u Mojkovcu, kao i unapređenje tehniče opremljenosti zatvora (SMART ometači, video-nadzor i dr. tehnička oprema)", kazao je on.

Ističe da su u okviru realizovanih projekata tokom 2019. godine, određeni zatvorenici prošli obuku i usvojili znanja za zanimanja primamljiva na tržište rada kao što su: pomoćni kuvar, stolar, bravar, rasadničar, automehaničar i za ista dobili sertifikat o stečenom znanju.

"Zatvorenici koji su stekli sertifikate za pomoćnog kuvara, stolara, bravara i automehaničara su i radno angažovani na tim poslovima u zatvoru, tako da za svoj rad svakako imaju naknadu shodno Zakonu o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti", zaključio je Tomić za Vikend novine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.