Brajović: Različite strukture manipulisale vjernicima
Ivan Brajović

Brajović: Različite strukture manipulisale vjernicima

Primjenom Zakona o slobodi vjeroispovjesti urediće se država Crna Gora i ono što je trebalo odavno da bude sređeno, a pokazaće se i kako su različite strukture manipulisale vjernicima, kazao je u razgovoru za Novu M predsjednik Parlamenta Ivan Brajović.

Brajović je ocijenio i da bojkota Parlamenta nije ni bilo, te da o njemu misle samo oni koji su daleko od izbornog cenzusa.

"Godina pred nama biće, između ostalog, godina primjene Zakona o slobodi vjeroispovjesti, usvojenog na buran način na samom kraju 2019-te", kazao je on.

 Time će, ocjenjuje  predsjednik Parlamenta Ivan Brajović za Novu M, izaći na vidjelo kolike su, kako kaže, bile manipulacije i crkvenih velikodostojnika i poslanika opozicije.

"Jer ovim zakonom niko ne otima ničiju imovinu. Ovim zakonom se samo uređuje stanje i država Crna Gora radi ono što je trebalo mnogo ranije da uradi. Mi imamo Zakon o slobodi vjeroispovjesti koji je na snazi od 1977.godine. I vidjeće se kroz tu implementaciju, a ona će trajati duže i to će pokazati jasno i do kraja kakve su sve zloupotrebe rađene", kazao je Brajović.

Na pitanje da li je kaznena politika dovoljno primjenjiva i uvjerljiva i da li se moze dodatno poraditi na podizanji stepena parlamentarizma u Skupstini, Brajović kaže da su izmjenama Poslovnika uradili dosta. 

"Ranije se nije sankcionisala upotreba teških riječi, uvrijedljivih riječi... Sada to radimo. Sankcionisali smo i nedolazak u Parlament, mada još nisu izrečene i definitvno sprovedene te kazne koje očekuju poslanike koji nenajavljeno ne dolaze na sjednice. Ali ratnohuškačke poruke, pozivanje na oružje, na ugrožavanje ustavnog poretka to nijesu teme koje se sankcionišu poslovničkim odredbama, to je drugo zakonodavstvo i drugi državni organi treba da se bave time", kazao je Brajović.

Očekuje prvi čovjek crnogorskog Parlamenta i da će ove godine i sve vjerske zajednice ali i političke partije prihvatiti da se Ustav mora poštovati i po njemu se ponašati.

"Prije svega mislim da je i u ovako komplikovanoj situaciji država Crna Gora i nadležne službe pokazala da mogu da budu vrlo tolerantni, vrlo strpljivi i vrlo odlučni", naveo je Brajović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.