Za CG bi bilo najisplativije da aerodrome preuzme južnokorejski Incheon International Airport Corporation
Foto:Kodex

Za CG bi bilo najisplativije da aerodrome preuzme južnokorejski Incheon International Airport Corporation

Za Crnu Goru bi najisplativije bilo da njene aerodrome preuzme južnokorejski Incheon International Airport Corporation, jer nemaju ništa u Evropi, iako godinama pokušavaju da uđu na to tržište, saopštio je analitičar vazdušnog saobraćaja Alen Šćuric.

Na internetu se, kako je kazao, mogu naći podaci da je taj aerodrom kod Seula već 12 godina zaredom proglašavan najboljim u svijetu u oblasti usluga, najčistiji je, drugi u svijetu po prometu robe, a sedmi po broju putnika.

“Oni bi bili interesantan partner jer nemaju ništa u Evropi, iako godinama pokušavaju da se ubace. Nemaju potrebu da trguju sa konkurencijom i cilj bi im bio zarada, odnosno povećanje broja putnika na tim aerodromima. Željeli bi da se dokažu na novom tržištu i bili bi dobra veza sa velikim azijskim tržištem”, rekao je Šćuric Vijestima.

On je kazao da Incheon International Airport Corporation uspješno upravlja najvećim aerodromom Južne Koreje i ozbiljan je kandidat, ali nema nikakve poslove van Azije.

“I pored konkurisanja za više aerodrome u Evropi, Incheon nije uspio ni na jednom tenderu. Bez uspjeha su konkurisali i za beogradski aerodrome”, dodao je Šćuric.

On smatra da ne bi bilo dobro da aerodrome u Crnoj Gori preuzme neko ko već u susjedstvu ima svoje druge aerodrome, jer bi mogao da ih organizuje kako njemu odgovara, a ne kako to odgovara interesima Crne Gore i njenom turizmu.

“Međutim, vidim da su se na tender javili upravo takvi ili oni koji uopšte nemaju ili imaju vrlo malo iskustva u Evropi”, rekao je Šćuric.

Na pretkvalifikacioni tender za dodjelu koncesija za Aerodrome Crne Gore stiglo je sedam ponuda. Stigle su prijave od četiri kompanije i tri konzorcijuma, iz sedam država.

Ponude su dostavili tursko-danski konzorcijum Cengiz & Copenhagen Airports, kompanije Incheon International Airport Corporation iz Južne Koreje, GMR iz Indije, i francusko-turski Groupe ADP Consorcium-TAV.

Na tender su se prijavile i kompanije Corporacion America Airports iz Luksemburga i Limak Holding iz Turske, kao i konzorcijum DAA International-Bouygues Batiment International-Marguerite-TII koji čine kompanije iz Irske, Francuske i Luksemburga.

Šćuric je naveo i da ima firmi koje su sada članovi različitih konzorcijuma, ali koje posluju zajedno u drugim projektima, kao i da je najavljeno preuzimanje nekih kompanija čime bi skoro sve aerodrome na Balkanu dobio jedan vlasnik.

Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.