Vraća se čuvena Motorola na preklapanje
Motorola Razr

Vraća se čuvena Motorola na preklapanje

Nova verzija Motorolinog tankog Rejzr (Razr) telefon na preklapanje stiže 15 godina nakon što je originalni „revolucionarni uređaj" izašao na tržište.

Uređaj ima ekran od 6.3 inča koji se savija pri sklapanju telefona, kao i prednji manji ekran za notifikacije.

Telefon će koštati 1.500 dolara, a biće pušten u prodaju 26. decembra.

Ipak, analitičari ne očekuju da će ovaj model imati značajniji uticaj na tržište pametnih telefona.

„Ono što se svi pitaju jeste da li će savitljivi uređaj preokrenuti Motorolinu sreću jer kompanija trenutno pokriva mali dio tržišta", kaže Fransisko Džeronimo, analitičar iz kompanije IDC.

„Iskreno, sumnjam da će to biti slučaj."

Ali novi Rejzr telefon smatra se inovativnim Motorolin proizvodom.

Kompanija je danas dio kineskog giganta Lenovo, a kupljena je od Gugla 2014. godine.

„U doba kada svi telefoni sa ekranima osjetljivim na dodir liče jedni na druge, nova Motorola Rejzr ima potencijal da malo poljulja tržište", smatra Ben Vud iz CCS Insajt.

„Sumnjam da će Lenovo imati poteškoća da se izbori sa zahtjevima potrošača kada istupi na tržište."

Izvještaji navode da će samo 200.000 telefona biti pušteno u prodaju, ali ova informacija nije potvrđena.

Savijanje

Motorola opisuje novi telefon kao „nemoguć" inženjerski poduhvat, jer ekrani maltene prave vakuum kada se preklope. Samsung Galaksi Fold ima prostor između ekrana kada se savije.

„Sa novim Rejzr telefonom smo morali da osmislimo stvaranje telefona od početka", kaže Glen Šulc, šef razvoja.

„Nepostojanje razmaka nam je omogućilo da na tržište iznesemo nešto zaista jedinstveno.

„Mnogi nisu vjerovali da to možemo da izvedemo, ali da vam kažem nešto, zabavno je raditi na nečemu za šta vam svi govore da je nemoguće."

Namjera Motorole da ove godine izbaci telefon na preklop otkrivena je početkom godine kada je na blogu 91 Mobajls objavljeno da je kompanija podnijela prijavu za patente.

Pisali su da bi model trebalo da se pojavi na tržištu tokom ljeta, ali je bilo određenih poteškoća.

To je pomoglo Motorolinim konkurentima poput Samsunga, da ih preteknu.

Ipak, brzina nije mnogo pomogla kompaniji Samsung. Zbog žurbe su pustili u prodaju uređaje sa sistemskim problemima - telefoni od 2.000 dolara nisu mogli da traju.

Iz Motorole navode i da je novi Rejzr vodootporan.

U želji da korisnike ubijede da kupe novi telefon, iz kompanije su najavili i da će ekrani moći besplatno da se zamijene dok traje garancija, a da će korisnici nove ekrane dobijati u roku od 24 sata.

Novi Rejzr biće prvi telefon na preklop - poput školjke - kom će se ekran dijeliti na pola.

Kada je zaklopljen, telefon je širok ukupno 14 milimetara, a originalni Rejzr je bio 13,9 milimetara.

109661274whatsubject

Na spoljašnjem ekranu - koji služi kao displej - možete videti notifikacije ili odgovoriti na poruke, koristeći šablonske ili glasovne poruke, pozvati nekog ili beskontaktno plaćati račune.

Na konferenciji u oktobru, iz kompanije Samsung su najavili neku vrstu telefona na preklop, ali nisu otkrili detalje, navodeći da i dalje samo razmatraju tu ideju.

Pad udjela na tržištu

Sporo pojavljivanje sklopivih uređaja otvara mogućnost manjim igračima da uđu u ovu igru, kao što je Motorola uradila 2004. kada je napravljen originalni Rejzr, čuven po metalnoj estetici.

Svijetu su ga predstavili uz pomoć Paris Hilton i Dejvida Bekama.

Pošto je Motorola napravila prvi telefon koji je postao i modni dodatak, uspon kompanije je bio vrtoglav.

Do 2006, dvije godine pošto je Rejzr izašao - Motorola je „držala" četvrtinu svjetskog tržišta mobilnih telefona. Ispred njih bila je samo kompanija Nokia - finski div.

„Motorola Rejzr V3 je bio izvanredan uređaj", prisjeća se Vud.

„Bio je prava modna ikona, najprije u srebrnoj boji avionskog aluminijuma. Zatim smo imali čitav spektar boja, uključujuću i izuzetno uspješnu roze, kao i nezaboravnu Dolče i Gabana verziju koja je u to vrijeme koštala nevjerovatnih 400 funti".

Ali onda je stigao ajfon.

Motorola je došla do vrha i onda doživjela strmoglavi pad - sa udjelom od 21,4 odsto tržišta 2007. spala je na 13,9 procenata već naredne godine.

To je bio najveći pad u istoriji - do današnjih dva odsto.

BBC na srpskom

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.