Alergijska reakcija: Žena pala u anafilaktički šok nakon odnosa sa mužem
ilustracija

Alergijska reakcija: Žena pala u anafilaktički šok nakon odnosa sa mužem

Amerikanka (46) iz Baltimora u Merilandu, pretrpjela je anafilaktički šok, po život opasnu alergijsku reakciju na penicilin nakon nezaštićenog seksa sa suprugom.

U roku od sat vremena nakon odnosa po koži su joj izbile crvene mrlje, počela se jako znojiti i uhvatila ju je jaka vrtoglavica. Kad su joj se simptomi pogoršali, s izrazitim svrabom kože i dijerejom, odveli su je u hitnu. Ljekari su ustanovili da je imala alergijsku reakciju na penicilin, iako im je rekla da nije uzimala nikakav lijek ili bilo koju neobičnu hranu tog dana.

Prvo su posumnjali na sepsu, jer joj je krvni pritisak bio izrazito nizak. Dali su joj infuziju, te antibiotike za suzbijanje sepse. No naknadni testovi otkrili su da nema infekcije i da je ona zapravo bila u anafilaktičkom šoku - prekomjernoj reakciji imunološkog sistema na sastojak za koju "vjeruje" da je štetna za tijelo. Anafilaktički šok uzrokuje i nagli pad pritiska, a disajni putevi se sužavaju, uzrokujući gušenje, a to nekad može biti kobno.

Njezin suprug uzimao je nafcilin, oblik penicilina, za liječenje upale srčanog mišića, pa je njenu reakciju uzrokovao "sjemenski prenos nafcilina", kako su naposletku zaključili ljekari. Tada su joj dali adrenalin, koji se daje kod anafilaktičkog šoka, jer opušta mišiće oko disajnih puteva u plućima, te pomaže da se podigne krvni pritisak.

Ženini su se simptomi "popravili" u roku 24 sata i mogla je napustiti bolnicu. Liječnici su joj propisali i epipen za slučaj da ponovno dođe do slične reakcije. Zabranili su joj seks sa suprugom najmanje sedmicu dana nakon što on popije dozu antibiotika.

Penicilini, kao i drugi antibiotici, koncentrišu se u spermi, a vagina ih može apsorbirati. Zato ljekari sada apeluju na kolege i farmaceute da budu svjesni potencijalnih rizika propisivanja tih lijekova, pogotovo ljudima čiji partneri imaju alergijske reakcije.

U martu je 31-godišnja Španjolka takođe završila u anafilaktičkom šoku nakon što je partneru pružila oralni seks. Nepoznata žena progutala je sjeme svog ljubavnika i nakon toga počela povraćati, gušila se i osula crvenim mrljama.  

Radio Sarajevo

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.