Ambasada Kine u Londonu: Nije potvrđeno državljanstvo 39 žrtava
Foto:Tanjug/AP

Ambasada Kine u Londonu: Nije potvrđeno državljanstvo 39 žrtava

Kineska ambasada u Londonu saopštila je da britanska policija još ne može da potvrdi da su 39 osoba, koje su mrtve pronađene u zadnjem dijelu kamiona, nedaleko od Londona, bile kineski državljani.

Mediji su ranije prenijeli da je britanska policija saopštila, a Peking potvrdio, da su 31 muškarac i osam žena bili kineski državljani. 

Kineska ambasada u Londonu objavila je na svom sajtu da je poslala tim u Eseks, koji se sastao sa lokalnom policijom.

"Britanska policija rekla je da provjerava identitet preminulih, i da je trenutno nije u mogućnosti da sa sigurnošću kaže da su oni kineski državljani", navodi ambasada Kine u Londonu.

U međuvremenu, Global tajms, novine koje objavljuje službeni list kineske Komunističke partije Narodni dnevnik, pozvao je Britaniju i druge evropske države da prihvate neku odgovornost za smrt 39 osoba.

Global tajms ocjenjuje da je trenutno nemoguće reći kolika je odgovornost žrtava za tragediju, ali napominje da se tako "ozbiljna humanitarna katastrofa dogodila pred očima Britanaca i Evropljana", prenosi Rojters.

"Jasno je da Britanija i relevantne evropske zemlje nisu ispunile svoju odgovornost da zaštite ove ljude od takve smrti", navodi Global tajms i dodaje da čak i ako se utvrdi da su oni prokrijumčareni u zemlju, njihova smrt nije njihova krivica.

Global tajms ocjenjuje da izgleda da Britanija nije naučila lekciju iz incidenta u Doveru prije 20 godina, kada je u hladnjači nađeno 58 mrtvih migranata iz Kine.

"Zamislite koliko bi temeljne mjere evropske zemlje preduzele da je više desetina Evropljana kolektivno i tragično ubijeno na neki način", navodi Global tajms.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.