Tunel Vrmac dnevna i noćna mora za vozače, do kada ćemo se uzdati u sreću da nas spašava od vlastitog nemara
Foto:Skala radio

Tunel Vrmac dnevna i noćna mora za vozače, do kada ćemo se uzdati u sreću da nas spašava od vlastitog nemara

Prije dva dana, pukom srećom, izbjegnuta je tragedija u kotorskom tunelu Vrmac.

Autobus MontenegroShorexa, kojim je upravljao Dragan Ivanović, udario je u ventilator koji je, od prethodnog udara bio spušten desetak i više santimentara. Naime, kako nezvanično saznaje Skala radio, a to još nije potvrđeno, iako je rečeno da će zapisnik sa ovog događaja tokom jučerašnjeg dana biti objavljen, u tunel je, u kasnim večernjim satima ušao kamion na kome je bio utovaren bager.

Kamion je, sa bagerom na njemu, bio visočiji od maksimuma koji je dozvoljen vozilima koja ulaze u tunel. Zbog toga je udario u ventilator, koji se, usljed udara dijelom otkačio iz ležišta i spustio desetak santimetara. Potom je naišao autobus koji je udario u ventilator. Bio je to, po riječima vozača, strahovit udar za koji je on mislio da se ruši tunel. Ventilator je polomio krov autobusa u prednjem dijelu i nakon nekoliko metara pao na lijevu stranu puta. Srećom, nije bilo saobraćaja u tom trenutku a ni putnika u autobusu.

Naizgled, sve je jasno. Ali ipak nije tako. Mnogo je pitanja koja traže odgovore. Da li će na njih odgovoriti ižinjerka Direkcije za saobraćaj Zorica Božović, ili neko drugi, sasvim je svejedno. Neko od odgovornih mora, kako se ne bi dogodila tragedija zbog nerada i javašluka onih kojima je zadatak da o saobraćaju u našoj državi vode računa. Pa i o tunelima, iako je jasno da su od Vrmca odavno svi digli ruke, navodi Skala radio koji je uputio 15 pitanja Ministarstvu saobraćaja i pomorstva i Direkciju za saobraćaj a tiču se tehničkog prijema tuneča, video nadzora, saobraćajne signalizacije, zapuštenosti itd.

Još je dosta pitanja na koja javnost traži odgovore. Posebno nakon ovog nemilog događaja i podsjećanja na onaj iz maja 2017. godine kada je, iz sličnih razloga otpao ventilator i oštetio dva automobila. Na sreću, ni tada niko nije stradao. A lako je mogao. Do kada ćemo se uzdati u sreću da nas spašava od vlastitog nemara, nebrige i nesavjesnog rada, navode iz Skala radija.

Tunel je odavno postao dnevna i noćna mora za vozače. Prljav i zapušten, opasno prijeti. A u njega je tokom rekonstrukcije 2005-2007. godine uloženo oko 11 miliona eura.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.