EK: Hrvatska ispunila potrebne uslove za Šengen
ilustracija

EK: Hrvatska ispunila potrebne uslove za Šengen

Hrvatska je ispunila potrebne uslove za ulazak u šengenski prostor, saopštila je Evropska komisija u utorak i pozvala Savjet EU da tu zemlju uključi u prostor u kome ne postoje unutrašnje granične kontrole.

"Evropska komisija smatra, na temelju rezultata šengenskog evaluacijskog procesa započetog 2016, da je Hrvatska preduzela mjere koje su potrebne da bi se obezbijedili potrebni uslovi za punu primjenu šengenskih pravila ie da su standardi ispunjeni", saopštila je Komisija.

EK dodaje da Hrvatska "treba da nastaviti da radi na primjeni svih tekućih aktivnosti, posebno upravljanje na spoljnim granicama kako bi obezbijedila da ti uslovi budu i dalje ispunjeni. Komisija takođe danas potvrđuje da Hrvatska nastavlja da ispunjavati obveze povezane sa šengenskim pravilima, koje je preuzela tokom pristupnih pregovora", dodaje se u saopštenju, prenosi Glas Amerike.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pohvalio je napore Hrvatske na ispunjavanju svih uslova potrebnih da bi se ta zemlja pridružila Šengenu.

"Pohvaljujem Hrvatsku za njene napore i ustrajnost da ispuni sve potrebne uslove za pridruživanje Šengenu. Samo kroz očuvanje jedinstva i kroz zajedništvo možemo osigurati jači šengenski prostor. Dijeljenje postignuća Šengena mora biti naš zajednički cilj. I zato vjerujem da će zemlje članice preduzeti prave korake kako bi Hrvatska uskoro postala punopravna članica Šengena", rekao je Junker, prenosi se u saopštenju.

Dimitris Avramopulos, komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo, ocijenio je da je Šengen "jedno od najvećih i najosjetljivijih dostignuća evropskih integracija".

"Ali njegova snaga jako zavisi od njegove uključenosti - sada kada je Hrvatska poduzela mjere kako bi obezbijedila ispunjavanje potrebnih uslova, mi to moramo ra prepoznamo. Jednom kada postane punopravna članica Šengena, doprinijeće daljem jačanju šengenskog prostora i obezbijediti da se spoljne granice EU bolje zaštite", rekao je Avramopulos.

Šengensku zonu čine Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Finska, Njemačka, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Portugal, Španija, Švedska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Malta, Pljska, Slovačka i Slovenija, kao i četiri pridružene zemlje koje nisu članice EU - Norveška, Island, Švajcarska i Lihtenštajn.

Građani koji žive u Šengenskoj zoni mogu da putuju slobodno kroz zemlje Zone, bez carinskih kontrola, što putovanja, rad i život čini lakšim, podsjeća se u saopštenju

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.