Asanž pred sudom djelovao utučeno i zbunjeno
Crtež iz sudnice, foto: AP

Asanž pred sudom djelovao utučeno i zbunjeno

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž pojavio se danas pred sudom u Londonu u okviru postupka za njegovo izručenje u SAD koje ga optužuju za špijunažu, gdje nije uspio da izdejstvuje odgađanje procesa kako bi njegov pravni tim imao više vremena da se pripremi za slučaj.

Asanž je prkosno podigao pesnicu prema pristalicama koje su ispunile galeriju sudnice kako bi vidjele svog heroja. Izgledao je kao da je oslabio, ali zdravo, iako je govorio veoma blago i povremeno djelovao utučeno i zbunjeno.

Asanž i njegov pravni tim nijesu uspjeli da ubijede sudiju Vanesu Barajtser da je tromjesečno odgađanje u inače sporom procesu opravdano.

Pošto je sudija odbila da odgodi proces, Asanž je nervoznim glasom rekao da ne razumije procedure pred sudom.

Kazao je i da njegov slučaj "nije pravedan", jer vlada SAD ima "neograničene resurse", dok on nema lak pristup ni advokatima ni dokumentima koji su mu potrebni za borbu protiv izručenja.

"Oni imaju sve prednosti", naveo je 48-godišnji Asanž kog SAD traže zbog objavljivanja desetina hiljada tajnih vladinih dokumenata putem Vikiliksa.

Vlasti SAD terete Asanža za kovanje zavjere s bivšom analitičarkom američke vojne obaveštajne službe Čelsi Mening za upad u računar s povjerljivim podacima u Pentagonu. Ta optužnica je objavljena 11. aprila, pošto je Asanž ranije tog dana uhapšen u Ambasadi Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. kako ne bi bio izručen Švedskoj po optužbi za seksualni napad.

Beta

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.