Snažno posvećeni modernizaciji odbrambenog sistema Crne Gore

Snažno posvećeni modernizaciji odbrambenog sistema Crne Gore

Osmog i devetog oktobra 2019. u Podgorici održane su druge odbrambene bilateralne konsultacije delegacija NATO i Crne Gore. To je dio finalne faze četvorogodišnjeg ciklusa NATO procesa odbrambenog planiranja (NATO Defense Planning Process), koji je započet 2016. , saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako se ističe cilj konsultacija je sagledavanje cjelokupnih odbrambenih sposobnosti NATO članica i stepena primjene preuzetih nacionalnih obaveza u kolektivnom sistemu bezbjednosti.

"Predstavljaju i polaznu osnovu za izradu izvještaja o odbrambenim sposobnostima država članica NATO, koji će biti usvojeni na sastanku ministara odbrane, u junu 2020. godine", saopšteno je.

Delegaciju NATO saveza predvodio je direktor NATO Direktorata za planiranje odbrane, Pol Severo, dok je na čelu delegacije Crne Gore bio direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane u Ministarstvu odbrane, Ivica Ivanović.

"Na sastanku Ivanovića i Severoa zaključeno je da je Crna Gora nakon sticanja punopravnog članstva u Alijansi, u relativno kratkom periodu, značajno unaprijedila odbrambene sposobnosti i time potvrdila status odgovornog i kredibilnog saveznika. Tom prilikom, Severo je pohvalio napore koje Crna Gora ulaže u dalje jačanje odbrambenih sposobnosti i stvaranje uslova za puni doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ivanović je istakao da “Ministarstvo odbrane ostaje snažno posvećeno modernizaciji crnogorskog odbrambenog sistema, te da konstantno ulaže u jačanje interoperabilnosti Vojske Crne Gore, odgovorno pristupajući ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti”.

Takođe, naglasio je da će Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore nastaviti da ulažu maksimalne napore kako bi dodatno unaprijedili odbrambene sposobnosti i kapacitete i time stvorili uslove za dosljedno ispunjavanje obaveza u kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.