Moguća i zatvorska kazna za  nelegalne radnje u okviru finansiranja političkih kampanja
Mihailo Anđušić

Izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja

Moguća i zatvorska kazna za nelegalne radnje u okviru finansiranja političkih kampanja

U okviru Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Radna grupa 5, koja se bavi Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, marljivo je radila u prethodnom periodu i rezultat toga jeste prednacrt zakona koji danas imamo i u okviru koga smo donijeli niz noviteta i niz izmjena, saopštio je poslanik DPSa Mihailo Anđušić istučući da ima na desetine izmjena.

 U svemu tome veliku pomoć su im pružili akademska zajednica i NVO sektor, koji su zajedno, kao članovi radne grupe, kako je rekao, radili na ovom zakonskom rješenju, a i niz državnih institucija, Agencija za antikorupciju i Državna revizorsku instituciju.

"Ono što je predstavljalo suštinu našeg rada i smjernice koje su nam bile pretpostavka za kvalitetan rad su preporuke OEBS-a i ODIHR-a iz izbornih procesa 2016. i 2018. godine.", kazao je Anđušić.

On je naglasio da su te smjernice u potpunosti ispoštovane što je negdje bio i zaključak ovih dana na sastanku, upravo sa ekspertima ODIHR-a.

"Ostaje, naravno, u periodu koji je pred nama, da dodatno unaprijedimo neke od smjernica koje su nam dodatno dali i da ovo zakonsko rješenje zajedno sa opozicijom, nevladinim sektorom i akademskom zajednicom učinimo još kvalitetnijim.", kazao je Anđušić.

Saopštio je da je pripremljeno na desetine izmjena.

"Izdvojio bih one koje se odnose na jasno odvajanje izborne kampanje od redovnog funkcionisanja političkih subjekata. To je bila jedna od osnovnih preporuka OEBS-a i ODIHR-a.Takođe, imamo dio koji se odnosi na inicijativu nevladinog sektora i saglasje svih članova radne grupe da se stvara tendencija da se političke partije što manje finansiraju iz državnog budžeta, a da se sa time povećaju privatni izvori i donacije finansiranja, te smo stoga donacije od strane fizičkih lica povećali sa 2.000€ na 5.000€, a donacije od pravnih lica povećali sa 10.000€ na 20.000€.", saopštio je Anđušić.

Poslanik DPSa je kao najznačajniju izmjenu postojećeg zakona istakao i moguću zatvorsku kaznu za eventualne prestupe u finansiranju kampanja.

"Jedna od najznačajnijih i najmarkantnijih izmjena koje smo kao odgovorni subjekti ostavili kako bi, uz širok konsenzus, donijeli zajedno sa predstavnicima opozicije i ostalim akterima, odnosi se na potencijalne izmjene Krivičnog zakonika, kako bi se neke od nelegalnih radnji u okviru finansiranja političkih kampanja krivično sankcionisale odnosno kažnjavale i sankcijom zatvora.U svakom slučaju, zaista mislim da smo pred sobom postavili dobru osnovu kako bi u narednom periodu donijeli jedno kvalitetno i moderno zakonsko rješenje koje će zaista suštinski unaprijediti finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja.", zaključio je Anđušič.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.