Sud u Veneciji traga za Podgoričaninom zbog krađe dijamanata katarskog šeika
Venecija

Sud u Veneciji traga za Podgoričaninom zbog krađe dijamanata katarskog šeika

Sud u Veneciji raspisao je potjernicu za Podgoričaninom Goranom Perovićem, članom organizovane kriminalne grupe koja je ukrala dijamante i nakit vrijedan oko sedam miliona eura, vlasništvo katarskog šeika Hamada bin Abdulahaal Tanija.

Kako piše italijanska štampa, Perović se trenutno nalazi u Srbiji i van je domašaja italijanskih vlasti. Sud u Veneciji je već osudio hrvatske državljane koji su učestvovali u pljački, i to strožim kaznama nego što je tražilo tamošnje tužilaštvo, prenosi Dan.

Krađa je odrađena tokom izložbe nakita i drugih vrijednih predmeta indijskih artefakata iz privatne kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdulaha al Tanija

“Iako je državni tužilac Đovani Gasperini za organizatora ove grupe Vinka Tomića (60) i njegovog glavnog saradnika Dragana Mladenovića (55) tražio po tri i po godine zatvora, dok se s preostalom trojicom Zvonkom Grgićem (44), Vladimirom Đurkinom (48) i Želimirom Grbavcem (49) sporazumno nagodio na nešto više od dvije godine robije, venecijanski sudija Enriko Kimpaljia nije imao milosti prema „pink panterašima” koji su nanijeli veliku sramotu cijeloj zemlji i poljuljali ugled policiji“ navode italijanski mediji.

Prema pisanju „Jutarnjeg lista“, u skraćenom postupku koji za sobom povlači smanjivanje maksimalne kazne za jednu trećinu, Tomić je osuđen na pet godina i četiri mjeseca zatvora, a Mladenović na šest godina, dok su sporazumi o priznanju krivice sklopljeni sa ostalim optuženim odbijeni jer ih sudija smatra neadekvatnima u odnosu na počinjenu štetu.

Osim zatvorske kazne, Tomić mora da plati i 800 eura kazne, a Mladenović 1000 eura. Osim toga, osiguravajuća kuća Lojd postavila je imovinskopravni zahtjev potražujući od optuženih sedam miliona eura, koliko je isplatila vlasnicima ukradenih dragulja na osnovu polise osiguranja.

Po okončanju istrage, Tomić je takođe pregovarao o nagodbi s tužilaštvom, pa se spekulisalo da bi mogao pristati na tri godine robije, ali se predomislio i odlučio da se brani ćutanjem.

Šesti član bande Goran Perović (55), koji se trenutno nalazi Srbiji, još je uvijek je nedostupan italijanskom pravosuđu, a njegova advokatica po službenoj dužnosti naglašava kako se njen klijent ne može smatrati bjeguncem jer ne postoje konkretni dokazi da on ima saznanja da mu je u Italiji određen pritvor.

Perović je bio dio šestočlane bande i niko ne može povjerovati da on ništa ne zna uvjereni su u tužilaštvu Italije, prenosi „Jutarnji list“.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.