Sukob interesa: Tročanji odbijen da bude komesar za proširenje i susjedstvo
Tročanji

Sukob interesa: Tročanji odbijen da bude komesar za proširenje i susjedstvo

Komitet za pravne poslove (JURI) evropskog parlamenta odbacio je predlog predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da Laslo Tročanji bude novi komesar za proširenje i susjedstvo, zbog sukoba interesa.

Odbačena je i kandidatura rumuske političarke Rovane Plumb koja je trebalo da bude novi komesar za transport. Očekuje se da Ursula fon der Lajen saopšti dalje korake u ovoj situaciji.

Kandidat za novog evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Laslo Tročanji i prije početka saslušanja u Evropskom parlamentu suspendovan je kao mogući novi član tima Ursule fon der Lajen.

Odbor za pravne poslove (JURI) Evropskog parlamenta je konstatovao je da postoji konflikt interesa u slučaju kandidata nominovanih od strane Mađarske i Rumunije.

Tročanji je, kako se nezvanično navodi u Briselu, suspendovan zbog nejasnoća u vezi s funkcionisanjem njegove advokatske kancelarije koju je osnovao dok je bio ministar pravde u vladi Viktora Orbana.

Rovana Plum je suspendovana zbog razlike u imovinskom izvještaju koji je dostavila Bukureštu i Briselu.

Ona nije prijavila pozajmicu od 800.000 eura koja je bila korišćena u svrhe njene izborne kampanje tokom evropskih izbora.

U Evropskoj komisji kažu da su se prilikom izbora kandidata vodili proncipom da svaki komesar mora da bude "nezavisan i da radi u opštem interesu EU", a da je na Evropskom parlamentu da provjeri da li su ti kriterijumi u potpunosti ispunjeni.

I dok u Komiisji napominju da posle suspenzije kandidata za komesare postoje "različite opcije", u Evropskom parlamentu navode da je sada na novoimenovanoj predsjednici Evropske komisije da "predloži sledeće korake".

Prema EU procedurama postoji mogućnost da suspendovani kandidati za komesare razriješe konflikte interesa do početka saslušanja, zakazanog za 30. sepetembar.

Moguće je i da Ursula fon der Lajen zatraži od Ruminije i Mađarske da pošalju nove kandidate za predložene funkcije, ali i da resore proširenja i trasporta dodijeli nekom od već predloženih komesara iz druge čanice EU.

Kada je u pitanju resor proširenja najčešće pominjan je slovenački kandidat za komesara Janez Lenarčić, a spekuliše se da bi dosadašnji komesar za pregovore o proširnju Johanes Han, pored brige o EU budžetu, želio da ponovo dobije ovaj resor.

Kada je riječ o formiranju novog tima Evropske komisije pod istragom o kurupciji i zloupotrebi položaja su i bivši ministar spoljnih poslova Belgije Didije Rejnders kao i nekadašnja ministarka odbrane Francuske Silvi Gular.

Zvanična saslušanja kandidat za komesare trebalo bi da počnu 30. septembra, a Evropski parlament bi o kompletnom sastavu nove Evropske komsiije trebalo da glasa 23. oktobra.

Predshednica Evropske komisije predložila je Tročanjija za komesara za proširenje i sushedstvo.

Tročanji je istaknuti mađarski političar. Diplomirao je 1980. godine na Pravnom i političkom fakultetu u Eotvos Lorandu.

Od 1985. je član Advokatske komore u Budimpešti, a od 1991. redovni profesor na Univerzitetu u Segedinu.

Bio je i ambasador u Francuskoj, Belgiji i Luksemburgu.

Od 2014. pa do 2019. bio je ministar pravde u Mađarskoj, a ove godine izabran je za člana Evropskog parlamenta. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.