Šest OSI će steći znanja i vještine iz oblasti 3D modelovanja, štampe na 3D i UV štampaču i postprodukcije
Foto: PR Centar

Šest OSI će steći znanja i vještine iz oblasti 3D modelovanja, štampe na 3D i UV štampaču i postprodukcije

U okviru projekta “Dodirni svoje ideje - nauči i štampaj u 3D tehnologiji”, šest osoba s invaliditetom će steći znanja i vještine iz oblasti 3D modelovanja, štampe na 3D i UV štampaču i postprodukcije.

To je saopšteno na pres konferenciji povodom prezentacije projekta “Dodirni svoje ideje - nauči i štampaj u 3D tehnologiji”, koji partnerski realizuju firma „FINING D.O.O.“ i Biblioteka za slijepe Crne Gore, uz finansijsku podršku Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG).

Direktor Biblioteke za slijepe Crne Gore, Božidar Denda, kazao je da je kroz projekat okupljena grupa od šest polaznika, među kojima su, kako je dodao, lica sa raznim oblicima invaliditeta.

„Tu su lica oštećenog sluha, vida i lica sa drugim oblicima invaliditeta što, po našem mišljenju, ovaj projekat čini dodatno kalitetnim. Ta grupa će proći tromjesečnu obuku. Već smo na trećini obuke. Nakon obuke će četvoro najboljih steći priliku da dobije radni angažman, odnosno da se zaposli na period od šest mjeseci. A po završetku projekta, dvoje od njih radiće minimum devet mjeseci sa perspektivom zapošljavanja i na duži period“, objasnio je Denda.

MIL1415

Denda, foto: PR Centar

Projekat, kako smatra, otkriva do sada nepoznato polje djelatnosti i veliki neiskorišćeni prostor za zapošljavanje kako redovne radne snage, tako i osoba s invaliditetom.

Denda je istakao da živimo u tradicionalnom društvu koje je obremenjeno predrasudama i stereotipima po pitanju radnih i drugih sposobnosti i mogućnosti osoba s invaliditetom.

„Naše društvo robuje predrasudama i smatra da lice sa smanjenim fizičkim ili senzornim mogućnostima ne može biti dovoljno produktivan radnik u firmi. Međutim, brojni su pozitivni primjeri iz prakse, koji na najbolji način svjedoče da lica s invaliditetom ne samo da mogu da budu produktivni, dobri i vrijedni radnici, nego i da često mogu da budu više od toga“, objasnio je Denda.

On je pozvao lica s invaliditetom da stalno rade na svom unapređenju, da koriste svaki trenutak i svaku priliku da se usavršavaju u svim oblastima kroz formalne i neformalne oblike obrazovanja, kako bi i oni dali svoj doprinos da što veći broj njih bude u radnom odnosu.

Predstavnik firme „FINING D.O.O.“, Miloš Grbović, rekao je da je vrijednost projekta preko 52 hiljade eura, a da je njegova osnovna ideja da u eri ubrzane digitalizacije i razvoja informatičkog društva osobama s invaliditetom treba pružiti šansu za sticanje savremenih znanja i vještina, koje će, kako je kazao, doprinijeti povećanju stepena njihove konkurentnosti kako na lokalnom tako i na regionalnom i međunarodnom tržištu rada.

„Tokom realizacije ovog projekta, šest lica s invaliditetom će steći znanja i vještine iz oblasti 3D modelovanja, štampe na 3D i UV štampaču i postprodukcije. 3D štampa nudi izradu 3D predmeta bilo kog oblika ili veličine bez upotrebe kalupa ili mašina i dobijamo ogromnu privlačnost među potrošačima širom svijeta“, kazao je Grbović.

Sva tri posla su, kako je objasnio, veoma tražena, jer se u redovnom školovanju ne stiču posebne i potrebne vještine.

„Sa druge strane, 3D modelovanje doživljava ubrzan razvoj u posljednjoj deceniji. U tome je i značaj ovog projekta, jer će polaznici tromjesečne obuke, koja je u toku, kroz teorijski i praktičan rad biti osposobljeni za 3D modelovanje, odnosno dizajn, izbor softvera za 3D modelovanje, skeniranje i samu štampu“, pojasnio je Grbović.

Projekat će, kako smatra,  osobama s invaliditetom obezbijediti ravnopravno uključivanje u procese evropskih integracija Crne Gore i doprinijeti razvoju ekonomije zasnovane na znanju i resursima koji treba da budu valorizovani „kroz povezane prioritete, strategije, pametne specijalizacije, a povezani su sa ključnim srednjoročnim prioritetom, odnosno članstvom u Evropskoj uniji“.

MIL1326

Laković, foto: PR Centar

Predstavnik ZZCG, Stanko Laković, rekao je da je krajem jula ove godine Upravni odbor za zapošljavanje je odobrio finansiranje 57 projekata vrijednosti oko 2,6 miliona eura.

„Osnovni cilj svih ovih projekata je da se unaprijedi profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje lica s invaliditetom, kao i da se obezbijedi otvaranje novih radnih mjesta na kojima će ona raditi i nakon završetka projektnih aktivnosti“, kazao je Laković.

U okviru 57 projekata biće, kako je istakao, uključeno oko 400 osoba s invaliditetom.

„Od toga će 60 odsto učesnika biti zapošljeno tokom trajanja projekta, a cilj je da najmanje 30 odsto projekata ima za rezultat zapošljavanje, nakon završetka projekta, najmanje dva lica u najkraćem trajanju od devet mjeseci. Bitno je istaći da svih 57 projekata imaju za cilj zapošljavanje nakon završetka projekata i to ne samo u minimalnom trajanju od devet mjeseci, već i na duži period“,  pojasnio je Laković.

Prema njegovim riječima, iz godine u godinu bilježi se porast broja zaposlenih lica s invaliditetom čiji poslodavci ostvaruju pravo na subvencije.

„Nadam se da će u budućem periodu, realizacija ovih projekata i projektnih aktivnosti, dovesti do još većeg broja zaposlenih lica s invaliditetom“, rekao je Laković.

On je ukazao da je važno da se stvaraju partnerstva.

„Pozvao bih sve poslodavce i nevladin sektor i realni sektor i javni sektor da se udruže da stvaraju partnerstva, a sve u cilju stvaranja novih projektnih ideja, koje će u krajnjem doprinijeti da se otvore nova održiva radna mjesta, ćime ćemo dugoročno riješiti problem nezaposlenosti lica s invaliditetom“, poručio je Laković.

PR projekta, Marija Zeković, kazala je da je realizacija projekta počela 22. jula 2019. godine, da će trajati godinu i da obuhvata tri kompomente koje se realizuju paralelno.

„Projekat će doprinijeti uključenosti lica s invaliditetom, posebno žena, kroz povećanje radnih kvalifikacija lica s invaliditetom, psihološko osnaživanje i postizanje ravnopravnosti i konkurentnosti na tržištu rada“, navela je Zeković.

Projekat će, kako smatra, prvenstveno obezbijediti profesionalnu prekvalifikaciju lica s invaliditetom registrovanih na evidenciji ZZZCG i doprinijeti svijesti javnosti i, kako je dodala, poslodavaca o mogućnostima i benefitima zapošljavanja tih lica.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.