Učitelj osramotio djevojčicu zbog menstruacije, ona izvršila samoubistvo
ilustracija

Smrt izazvala proteste u Keniji

Učitelj osramotio djevojčicu zbog menstruacije, ona izvršila samoubistvo

Nakon što je učitelj osramotio djevojčicu zbog menstrualnog ciklusa, ona se ubila, a njena smrt izazvala je proteste ispred kenijskog ministarstva obrazovanja.

Djevojčicina majka je rekla da je njena ćerka pronađena mrtva prošlog petka nakon što je dobila menstruaciju za vrijeme nastave i zaprljala odjeću, i tada je, navodno, njen nastavnik nazvao "prljavom" i istjerao je iz učionice škole koja se nalazi u Kabiangeku, zapadno od Najrobija.

To je bio prvi djevojčicin ciklus i nije imala uložak, ispričala je majka lokalnim medijima.

Ovaj incident izbacio je na površinu loš rad kenijske vlade koja je 2017. godine donijela zakon prema kojem vlada mora da osigura besplatne uloške svim učenicama, piše "The Guardian".

Djevojčicina smrt izazvala je proteste ispred ministarstva obrazovanja, a 200 roditelja je protestovalo ispred škole u Kabiangeku. Demonstranti su osudili učiteljevo ponašanje, a šef regionalne policije Aleks Šikondi rekao je da se djevojčicina smrt još uvijek istražuje.

Policija je upotrijebila suzavac da rastjera demonstrante i uhapsila najmanje pet osoba nakon što su srušili školska vrata.

Škola je privremeno zatvorena.

Pristup proizvodima za menstruaciju ogroman je problem širom subsaharske Afrike, gdje djevojčice zbog nemogućnosti da sebi osiguraju te proizvode izbjegavaju odlazak u školu.

Izveštaj UNESCO-a za 2014. godinu procijenio je da jedna od 10 djevojčica propušta nastavu tokom menstruacije, što znači da svake godine izostave 20 posto svog školovanja.

Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.