Mještane i turiste Boke iznenadilo neobično plovilo: Sandra i Andrej Meljničenko stigli u CG
Foto: Jedro.me

Mještane i turiste Boke iznenadilo neobično plovilo: Sandra i Andrej Meljničenko stigli u CG

Danas popodne mještane i turiste Boke iznenadilo je krajnje neobično plovilo. U pitaju je jahta nalik na jedrilicu koja plivi pod zastavom Bermuda.

Jedrenjak A (Sailing Yacht A), je jedrenjak sa dvostrukim sistemom pogona, izgrađen u brodogradilištu Nobiskrug u Кilu za ruskog milijardera Andreja Meljničenka. Meljničenko sa suprugom Sandrom ovih dana krstari Mediteranom a sada su doputovali u Porto Montenegro.

1204071screenshot2ls

Prema pisanju nekih medija, cijena jahte iznosila je oko 450 miliona dolara. Jedrenjak A je jedna od najvećih ikada napravljenih jedrilica.

Jedrenjak A dizajnirao je Filip Stark u futurističkom stilu. Dužina jahte iznosi 142,81 metra, širina 24,88 m. Posjeduje tri jarbola visine od oko 90 m. Površina jedara iznosi 3700 kvadratnih metara. Trup jahte je napravljen od čelika a paluba je prekrivena tikovinom. Jahta ima 8 spratova, heliodrom na jednoj od paluba i sobu pod vodom za osmatranje podvodnog svijeta. U jahtu je ugrađen jedan od najvećih pojedinačnih komada zaobljenog stakla, težak 1,8 tona. Jedrenjak A je opremljen hibridnim dizel-električnim motorima i savremenim navigacionim sistemima.

Može da primi oko 20 gostiju i posadu od 54 člana. Prema pisanjima medija, dizajner je želio da izazove estetiku koja je uobičajena kod ovakvih plovila. Brzina jahte je od 18 do 24 mi (39 km) po satu. Ime “A” dobila je kako bi bila na vrhu brodskih registara. Prvi test drajv održan je 21. septembra 2015. godine.

Jahta će biti na vezu u Porto Montenegru.

Jedro

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.