Preminuo akademik Žarko Đurović
Žarko Đurović

Preminuo akademik Žarko Đurović

Akademik Žarko Đurović preminuo je u nedjelju 18. avgusta.

Poštujući njegovu želju, sahranjen juče u krugu porodice na seoskom groblju Baljinovac u blizimi Ostroga, saopšteno je iz Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Datum održavanja komemorativne sjednice povodom smrti akademika Žarka Đurovića biće naknadno saopšten, prenosi CdM. 

 Đurović je rođen 24. novembra 1928. godine u Bogmilovićima.

Učesnik je Narodnooslobodilačkog rata. Godine 1949. i 1950. proveo je na Golom otoku. Objavio je preko šezdeset knjiga poezije za odrasle i djecu, proze, književne kritike i esejistike i hronika sa istorijskom tematikom.

Autor je brojnih putopisa iz zemlje i inostranstva i više scenarija za dokumentarne filmove.

Objavio je preko 3000 jedinica kritika, ogleda, eseja, recenzija, polemičkih tekstova, putopisa i slično. Svoje tekstove objavljivao je u: “Književnosti”, “Delu”, “Savremeniku”, “Letopisu Matice srpske”, “Stvaranju”, “Životu”, “Odjeku”, “Telegramu”, “Oku”, “Ovdje”, “Politici”, “Borbi”, “Oslobođenju”, “Pobjedi”, “NIN-u”, “Dugi”, “Prosvjetnom radu”.

Dobitnik je brojnih priznanja kao što su Trinaestojulska nagrada, Nagrada za životno djelo namijenjeno djeci, Nagrada “Marko Miljanov” za najbolju knjigu godine u Crnoj Gori, Nagrada za najbolju satiričnu knjigu godine na jugoslovenskom prostoru, Nagrada „Stara maslina” za ukupno dječje stvaralaštvo, Nagrada UKCG “Makarijevo slovo” za ukupno književno stvaralaštvo.

Imao je status istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore. Za vanrednog člana CANU izabran je 6. decembra 1996. godine, a za redovnog 12. decembra 2003. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.