Vuksanović traži prijem kod Orava: Diskriminacija srpskog naroda u svim djelovima društvenog i kulturnog života
Momčilo Vuksanović

Vuksanović traži prijem kod Orava: Diskriminacija srpskog naroda u svim djelovima društvenog i kulturnog života

Srpski nacionalni savjet uputio je dopis šefu Delegacije Evropske unije u Podgorici Aivu Oravu, u kojem zahtijevaju prijem zbog kako navode očigledne diskriminacije srpskog naroda u svim djelovima društvenog i kulturnog života.

Predsjednik Srpskog savjeta Momčilo Vuksanović u dopisu Oravu ističe da su srpskom narodu u Crnoj Gori uskraćena sva stečena prava, ne samo od izdvajanja Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom, već i sva ona prava koja je srpski narod imao kao viševjekovni konstituent države Crne Gore.

Dodaje i da su srpskom narodu u Crnoj Gori u potpunosti uskraćena Ustavom garantovana prava iz člana 79 – Zaštita identiteta.

"Naša obraćanja državnim institucijama ostala su u svim našim zahtjevima i primjedbama bez odgovora (predsjednik Skupštine Crne Gore, predsjednik Crne Gore, predsjednik Vlade Crne Gore, ministarstva Vlade Crne Gore...). Državne institucije Crne Gore ni u jednom slučaju nijesu uvažile mišljenja Zaštitnika ljudskih prava i sloboda vezana za naše pritužbe o očiglednoj diskriminaciji prema srpskom narodu u Crnoj Gori. Bez naše saglasnosti, prema institucijama Evropske unije i Vama, šalju se izvještaji koji ne odslikavaju stvarno stanje na terenu, u čemu posebno negativnu ulogu imaju Vaši izvještači iz pojedinih državnih institucija Crne Gore", naveo je Vuksanović.

Kaže i da je srpski narod u potpunosti isključen iz državnih institucija Crne Gore i lokalne samouprave koja je pod kontrolom aktuelne vlasti.

"I pored značajnog učešća u ukupnom procentu stanovništva (27,8 posto) srpskog naroda nema u pravosuđu, tužilaštvu, diplomatiji, ministarstvima i brojnim državnim institucijama, što se lako može utvrditi na osnovu istraživanja samih državnih institucija Crne Gore. Zakonska rešenja donose se uglavnom protiv interesa srpskog naroda kao brojne nacionalne zajednice u Crnoj Gori, u cilju ostvarivanja projekta asimilacije Srba u nacionalne Crnogorce.Za ovakav odnos prema srpskom narodu predstavnici državnih institucija uglavnom se pozivaju na preporuke Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Vaše, u šta najiskrenije sumnjamo. Za sve naše navode spremni smo da Vam pružimo očigledne dokaze, pa Vas stoga molimo da primite delegaciju Srpskog nacionalnog savjeta u što je moguće kraćem vremenu", naveo je Vuksanović.

Sa razlozima ovog zahtjeva za prijem upoznaće kako kažu Vuksanović i diplomatska predstavništva država članica Evropske unije u Crnoj Gori i Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.