Trend iseljavanja Balkana, u Crnoj Gori skoro pet iseljenih na 1.000 stanovnika
Foto:Screenshot

Mapa migracija u Evropi

Trend iseljavanja Balkana, u Crnoj Gori skoro pet iseljenih na 1.000 stanovnika

U balkanskom regionu primjetan je trend iseljavanja, a pozitivan migracijski saldo zabilježen je jedino u Slovenji.

U skandinavskim državama i većini država Zapadne Evrope veći je broj doseljenih od iseljenih, negativan je jedino u Portugalu (-0,2), pokazuje interaktivna mapa migracija u Evropi, u kojoj su prikazani podaci CIA-e, sa brojkama koje se odnose na migracijski saldo na 1.000 stanovnika. 

Najveći pad broja stanovnika u regionu zabilježen je u Crnoj Gori – gotovo pet iseljenih na 1.000 stanovnika - 4.9.

Na drugom mjestu je Kosovo (-2,6), zatim Hrvatska (-1,4), Bosna i Hercegovina (-0,4) dok je u Srbiji migracijski saldo na nuli, odnosno, nema pada ali ni rasta broja stanovnika.

Najveći pozitivni migracijski saldo zabilježen je u Luksemburgu, zatim na Kipru, u Malti, Španiji i San Marinu.

Najveći pad stanovnika desio se u Moldaviji, gdje je više od devet iseljenih na 1.000 stanovnika.

Migracioni saldo stanovništva (neto migracija) je razlika broja doseljenih i broja odseljenih. Ako je broj doseljenih veći od broja odseljenih, riječ je o pozitivnom migracijskom saldu, odnosno mehaničkom rastu broja stanovnika. Ako je više odseljenih nego doseljenih, riječ je o negativnom migracijskom saldu, odnosno mehaničkom padu broja stanovnika danog područja ili države.

Izvor:Al Džazira

 

 

 
 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.