Novi Zakon dobar: Svaki prodavač mora potrošaču vratiti kusur
Ilustracija

Distribucija usluga od javnog interesa neće biti uslovljavane dugom starijim od 2 g.

Novi Zakon dobar: Svaki prodavač mora potrošaču vratiti kusur

Kada novi Zakon o zaštiti potrošača dobije zeleno svjetlo u Parlamentu, građani će imati veća prava. Ključne promjene su, kažu u Centru za zaštitu potrošača, to što u buduće distribucija usluga od javnog interesa neće biti uslovljavane dugom starijim od dvije godine.

„Ono što je novina u odnosu na dosadašnje propise jeste da se nastavak isporuke od javnog interesa neće uslovljavati plaćanjem duga starijeg od dvije godine. Što znači da oni potrošači koji su trenutno isključeni i koji godinama žive bez struje i vode da će podnošenjem zahtjeva to pravo moći da ostvare“, objašnjava Jasna Božović iz CEZAP-a za Novu M.

U Centru smatraju da je to dobra odluka, zato što će građani ubuduće imati veća prava.

„Da je to dobra odredba i nadamo se da će svi oni koji u 21. vijeku žive bez struje ili vode zbog starih dugova koji se često i ne vode na njihova imena i mogu biti dugovi iz ko zna koje godine, da će moći da obezbijede osnovna prava“,istakla je Božović.

Ovaj zakon, kažu ekonomisti, predstvalja napredak, pogotovo u dijelu korišćenja javnih dobara struje i vode.

„Naravno, zato što su obezbijeđeni elementarni uslovi za funkcionisanje za život i rad. Sa druge strane potrošači će biti zaštićeni od mogućih uslovljavanja, korupcije i svega onoga što je pratilo taj proces nečije samovolje. S druge strane odredbe zakona natjerati potrošače da budu revnosniji u izvršavanju svojih obaveza“, poručuje Univerzitetski profesor i ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Novi Zakon o zaštiti potrošača predviđa i da svaki prodavač mora potrošaču vratiti kusur, bez obzira o kojoj svoti novca se radi, a ukoliko to ne uradi, može biti kažnjen.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.