Nesavjesni kupači ugrožavaju svoj i život spasilaca
Foto: Screenshot

Lukšić iz Uprave pomorske sigurnosti apeluje da se poštuje plažni red

Nesavjesni kupači ugrožavaju svoj i život spasilaca

Uprkos upozorenjima i istaknutim crvenim zastavicama, česti su slučajevi da nesavjesni kupači ulaze u more, ne razmišljajući da time ugrožavaju ne samo svoj život, već i život spasioca, kazali su Novoj M iz Uprave pomorske sigurnosti.

Tako je bilo i juče, kada su se pojedini kupači oglušili o najavi nestabilnih vremenskih prilika i upozorenju.

"Jer slučaj koji je juče bio je veoma reprezentativan, u tom smislu gdje pokazuje da ne vode računa ni o svojim životima. To su sve bila djeca, 17, 18 godina. Vi kad uđete jednom u talase, ne možete da se vratite. Mi smo angažovali svoje najbolje plovilo koje može na to more da izađe, ali vjerujte prema iskustvu spasilaca donekle je i nama život bio ugrožen“, istakao je Žarko Lukšić iz Uprave pomorske sigurnosti.

Lukšić napominje da postoje dvije vrste spasilaca.

„Prvi su na plažama koje angažuju zakupci plaže i koji su zaduženi do tog morskog pojasa, odnosno ograđene zone kupališne na 100 m, a iznad 100 m tu je nadležna Uprava pomorske sigurnosti shodno nacionalnom planu traganja i spašavanja", kazao je on za Novu M.

Dodaje da danas nijesu imali intervencija.

„Danas smo u ranim jutranjim časovima izašli preventivno do Petrovca i nazad, međutim more se smirilo, malo pada kiše, sva plovila su u lukama, ali nijesu povoljni uslovi za kupače", kaže Lukšić.

Svakog ljeta Uprava pomorske sigurnosti suočava se sa ovakvim problemima, te pokušavaju da ih riješe na adekvatan način. Lukšić apeluje na građane:

„Apelujemo na sve građane i turiste da poštuju plažni red, da ne izlaze iznad bova“.                                                                                         

Podsjetimo, juče su službenici Uprave pomorske sigurnosti i pogranične policije u Baru iz talasa mora spasili sedam osoba.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.