Rezultati policije za poštovanje: Rasvijetljeno 13 ubistava, slijedi efikasnija borba protiv organizovanog kriminala(VIDEO)

Nastavak reforme vizija crnogorske policije kao moderne evropske policije

Rezultati policije za poštovanje: Rasvijetljeno 13 ubistava, slijedi efikasnija borba protiv organizovanog kriminala(VIDEO)

Period, iako pun izazova, bio je uspješan za policiju. Rezultati koje je policija postigla zavrjeđuju pažnju i poštovanje, ali oni u narednom periodu moraju biti efikasniji. Vjerujem da će navedenom doprinijeti nova organizaciona struktura policije, osmišljena i usvojena radi efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala, kazao je direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Veljović je na pres konferenciji povodom predstavljanja novina u funkcionisanju i rezultata rada proteklih godinu dana od imenovanja na tu funkciju istakao da očekuje da rukovodioci povjerene poslove i zadatke u narednom periodu izvršavaju sa najvećim stepenom profesionalnosti i efikasnosti, u skladu sa standardima i dobrim praksama savremenih policijskih službi.

"Zakonitost u postupanju mora biti postulat svakog policijskog službenika, a uvažavanje svakog građanina i poštovanje ljudskih prava i sloboda svakog pojedinca pravilo od kojeg nema izuzetka. Očuvanju bezbjednosti, kao univerzalnoj vrijednosti, moramo svi dati doprinos jer to nije ekskluzivno pravo policijske organizacije već pravo i obaveza šire društvene zajednice. Policija će i dalje preduzimati aktivnosti u interesu građana i staraće se da ambijent u kojem živimo bude siguran i bezbjedan", kazao je on.

Policija smanjila prostor za djelovanje OKG

Crnogorska policija je, prema riječima Veljovića svojim radom i djelovanjem, uspjela da značajno smanji prostor za djelovanje organizovanih kriminalnih grupa.

"Broj organizovanih kriminalnih grupa je značajno manji, na što je uticalo i povećanje efikasnosti rješavanja krivičnih djela. Organizovane kriminalne grupe i njihovi članovi su u bjekstvu a vođe ovih kriminalnih grupa se lišavaju slobode u zemlji i inostranstvu", saopštio je Veljović na konferenciji.

Osnivanjem četiri nova sektora, crnogorska policija je kako je kazao osnažila organizacionu stukturu i proširila kapacitete koji su spremni da odgovore izazovima organizovanog kriminala.

"Crnogorska policija je, od 01. jula 2018. do 01. jula 2019. godine, ostvarila veoma dobre rezultate po svim linijama rada, od kojih su oni najznačajniji pohvaljeni od strane relevantnih inostranih partnera – kako Evropske komisije, koja je u Izvještaju o napretku prepoznala napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i međunarodnoj policijskoj saradnji, tako i od strane diplomatskih predstavnika i međunarodnih organizacija u Crnoj Gori", istakao je Veljović.

483711930063d859450cdo

Za godinu dana počninjeno 14 ubistava, rasvijetljeno 13

Stanje bezbjednosti je kako kaže povoljno.

"Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu u ovom periodu je veoma visok i iznosi 73%, što je značajan rezultat.

Od jula prošle do jula ove godine je počinjeno 14 ubistava a rasvijetljeno je 13, i to 10 koja su izvršena u ovom periodu i još tri iz prethodnog perioda. Pravovremenim, preventivnim i proaktivnim aktivnostima službenika Uprave policije, tokom ovog perioda spriječeno je izvršenje 11 teških krivičnih djela protiv života i tijela", saopštio je Veljović.

Na teritoriji Crne Gore u ovih godinu dana nije kako dodaje registrovano narušavanje javnog reda i mira u većem obimu.

stopakriminalakriminalistragaubistvozlocinkaznacrnahronikaforenzicarismrtubiceobracunmaloletnickamaloletnadelikvencija660x330

Saobraćajne nezgode za posljedicu su imale 51 smrtno stradalo lice.

"Važno je napomenuti da je rad saobraćajne policije značajno doprinio smanjenju broja smrtno stradalih lica u proteklih deset godina, što u procentima iznosi 50% manje smrtno stradalih lica", kazao je on.

Aktivnosti Uprave policije u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije su u ovih godinu dana rezultirale podnošenjem krivičnih prijava Specijalnom državnom tužilaštvu protiv ukupno 379 fizičkih i pravnih lica.

"Policija u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom u ovom momentu sprovodi aktivnosti u 41 (četrdeset jednom) kriminalističkom istraživanju koja se odnose na dokazivanje najtežih krivičnih djela", istakao je Veljović.

Policija je, radi nastavka efikasne borbe protiv krijumčarenja i prodaje narkotika, održala veći broj operativnih sastanaka u zemlji i inostranstvu sa predstavnicima policijskih službi: DEA, britanske Agencije NCA, Hrvatske, Federacije Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Austrije, Njemačke, italijanske Gvardije di Finanse (Guardia di Finanza), Australije, te sa predstavnicima EUROPOL-a i SELEC Centra.

Uprava policije realizovala značajan broj akcija na nacionalnom i međunarodnom nivou usmjerenih na sprječavanje krijumčarenje narkotika

Pronađeno je i oduzeto oko 2, 9 tona opojnih droga.

Policijski službenici su u ovom periodu oduzeli 891 komad oružja od čega 485 komada vatrenog oružja, kao i značajnu količinu municije, eksploziva i minsko – eksplozivnih sredstava.

"Kvalitetna saradnja sa državama članicama EU značajno je povećala efikasnost istraga sprovedenih u oblasti otkrivanja, sprječavanja i suzbijanja krivičnih djela.

Realizacijom kriminalističkog istraživanja Policije i SDT-a procesuirano je 70 fizičkih i 95 pravnih lica, zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela pranje novca u produženom trajanju. Ovim krivičnim djelom otkriveno je pranje novca u iznosu od 550 miliona eura", saopštio je Veljović.

Procesuirano je više desetina lica zbog utaja poreza i doprinosa, kojim je pričinjena  materijalna šteta po Budžet Crne Gore u iznosu od preko 1, 000.000 eura (milion eura).

"Uprava policije i drugi nadležni organi prepoznali su važnost zajedničkog djelovanja u suzbijanju privrednog kriminaliteta. Operativni tim za suzbijanje krivičnih djela u privrednoj djelatnosti formiran je početkom februara ove godine, a njime rukovodi pomoćnik direktora Uprave policije i čine ga članovi Uprave policije, Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za inspekcijske poslove.

Operativni tim zajednički radi na suzbijanju krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, sa posebnim akcentom na poslovne poduhvate bezbjednosno interesantnih lica i pripadnika organizovanih kriminalnih grupa u kojima postoji sumnja da je investiran novac stečen kriminalom.

Policija u ovom momentu provjerava poslovanje 14 privrednih subjekata čiji su vlasnici ili osnivači bezbjednosno interesantna lica, a jedan broj takvih akcija je već realizovan i rezultirao je podnošenjem krivičnih prijava.

Službenici Uprave policije vrše provjere oko 1.000 privrednih subjekata, radi procjene zakonitosti postupka likvidacije, kao i oko 30 zajedničkih kontrola sa Poreskom upravom, Upravom carina i Upravom za inspekcijske poslove.

Cijenim da su, formiranjem Odsjeka za suzbijanje trgovine ljudima, krijumčarenja i ilegalnih migracija, te formiranjem Operativnog tima za borbu protiv trgovine ljudima, proaktivne istrage intenzivirane u odnosu na prethodni period, čemu svjedoče aktivnosti koje se sprovode u odnosu na 5 predmeta dok je jedan predmet već dobio svoj epilog", naveo je Veljović.

U cilju potpune primjene preporuka iz Izvještaja Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT), Uprava policije je izradila Instrukciju sa Planom koja je dostavljena organizacionim jedinicama policije.

"Crnogorska policija će implementaciju Instrukcije sa Planom za policijske službenike koji se odnose na preporuke iz CPT-a sa pažnjom pratiti, u saradnji sa Akcijom za ljudska prava (HRA) i Savjetom za građansku kontrolu rada policije", saopštio je direktor UP.

4837119321167e6749fe4o

Zaštita novinara i imovine medija u fokusu rada Uprave policije

"U periodu od jula prošle do jula ove godine nije bilo registrovanih krivičnih djela u kojima su oštećeni novinari, niti je bilo napada na njihovu imovinu, a koji bi se odnosili na njihov profesionalni rad. Registrovana su tri prekršaja i podnijeti su zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka protiv šest lica, zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru, na štetu novinara i njihove imovine.

Policija će i dalje odlučno i profesionalno štititi predstavnike medija i njihovu imovinu.

Komisija za praćenje istraga napada na novinare ima snažnu podršku Uprave policije. Naložio sam, i to je i urađeno, da se Komisiji dostavljaju svi podaci važni za praćenje istraga napada na novinare, kako bi mogli da efikasno rade svoj posao, kao i da sjednicama Komisije kad god je to potrebno prisustvuju rukovodioci u određenim predmetima kojima se Komisija bavi. Važno nam je da Komisija nesmetano radi jer je utvrđivanje svih činjenica u svakom pojedinačnom predmetu u interesu, Komisije, policije i svih građana", saopštio je Veljović.

Granična policija postigla značajne rezultate

Aktivnosti granične policije dale su snažan doprinos povoljnoj bezbjednosnoj situaciji u Crnoj Gori, kroz prevenciju i suzbijanje prekograničnog kriminala i postignute značajne rezultate na polju zaplene narkotika i sprječavanja ilegalne trgovine ljudima, plovilima, vozilima i akciznim robama. 

"Posebno važan vid saradnje crnogorske granične policije sa graničnim policijama susjednih zemalja su trilateralni centri za policijsku saradnju u Plavu (u kojem zajedno rade granični policajci iz Crne Gore, Albanije i Kosova) i Trebinju (u kojem zajednički rade službenici granične policije Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije).

U oblasti suzbijanja ilegalnih migracija, iako statistički pokazatelji ukazuju na to da Crna Gora u ovom momentu nije pod rizikom od masovnog priliva migranata, preduzimamo konkretne aktivnosti u cilju adekvatnog reagovanja u slučaju masovnog migracijskog pritiska. Važno je naglasiti da su institucije sistema spremne ukoliko se desi masovni priliv migranata i da su u tom smislu preduzete neophodne mjere i stvoreni preduslovi za rješavanje takve situacije", saopštio je Veljović na pres konferenciji.

Spremni za ljetnju sezonu

Policija je i ovu ljetnju sezonu prema riječima direktora Uprave policije dočekala spremno, te je formirala Štab Operativne akcije „Ljeto 2019“ koji koordinira planske policijske aktivnosti kako bi bezbjednost građana i turista bila na najvećem mogućem nivou.

"Crnogorska policija je, u cilju ostvarivanja efikasnije međunarodne policijske saradnje, i ove turističke sezone domaćin policijskim službenicima iz Italije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije i po prvi put iz Rumunije. Naši policijski službenici su, po principu reciprociteta, radno angažovano u Hrvatskoj tokom turističke sezone.

Zajednički rad crnogorskih i policijskih službenika iz ovih šest država na našem primorju ima višestruke benefite – kako u razmjeni informacija koje doprinose prevenciji i otkrivanju krivičnih djela na teritorijama naših država tako i u promovisanju Crne Gore kao sigurne turističke destinacije i kroz priliku da strani turisti imaju kontakt sa policijskim službenicima iz svoje države po bilo kom pitanju", saopšteno je.

interpol

CG i dalje na prvom mjestu u svijetu po broju provjera lica, vozila i dokumenata

Dakle, policija je kako ističe Veljović u ovih godinu dana značajno intenzivirala međunarodnu policijsku saradnju, kroz projekte u kojima snažimo naše kapacitete i znanja i kroz zajedničke policijske akcije.

Crnogorska policija, sa partnerskim službama zapadnoevropskih zemalja, kao i posredstvom EUROPOL-a i INTERPOL-a, kroz direktnu saradnju, organizovanjem operativnih sastanaka i razmjenom podataka i informacija zaštićenim kanalima komunikacije, sprovodi intenzivne aktivnosti usmjerene prema organizovanim kriminalnim grupama.

"Crna Gora, kao država članica Interpola, je i dalje na prvom mjestu u svijetu po broju provjera lica, vozila i dokumenata u odnosu na broj stanovnika, a NCB Interpol Podgorica je u vrhu članica Interpola po broju razmijenjenih podataka sa drugim biroima Interpola. Predstavnik crnogorske policije nedavno je izabran za člana Evropskog komiteta Interpola i on će, u mandatu od četiri godine, u ovom tijelu Interpola zastupati interese Crne Gore i država bivše Jugoslavije.

Zahvaljujući podacima koje je crnogorski biro Interpola imao, došlo je do ciljanih potraga u kojima su lišene slobode vođe i pripadnici organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na ovim prostorima. U inostranstvu je realizovano 9 lišavanja slobode, dok je kod nas realizovano 5 ovakvih ciljanih potraga članova kriminalnih organizacija", saopštio je Veljović.

Crnogorska policija će u decembru preuzeti jednogodišnje predsjedavanje Sepkom (SEPCA-a) – Asocijacijom šefova policija zemalja Jugoistočne Evrope, a intencija crnogorske policije da Sepka postane platforma za borbu protiv organizovanog kriminala u zemljama članicama Sepke.

Veljović ističe da je pored jačanja međunarodnih kontakata, za uspješnu borbu protiv savremenih bezbjednosnih izazova jednako važno snaženje međuinstitucionalne saradnje sa Glavnim specijalnim tužiocem, Vrhovnim državnim tužilaštvom, Agencijom za nacionalnu bezbjednost, Ministarstvom odbrane i ostalim subjektima iz bezbjednosnog sektora na nacionalnom nivou.

"Crnogorska policija ima izuzetnu saradnju i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i stratešku podrušku Vlade Crne Gore, posebno na razvojnim projektima koji se tiču unaprjeđenja rada i djelovanja policije.

Savjet za građansku kontrolu rada policije i Odbor za bezbjednost i odbranu ostvaruju svoju ustavnu i zakonsku obavezu, uz snažnu podršku policijske organizacije", saopštio je on.

Veljović je istakao da prioriteti u radu Uprave policije ostaju borba protiv kriminala i očuvanje bezbjednosti svih građana i države.

"Policija je odlučna u borbi protiv korupcije. U borbi protiv korupcije nema i ne smije biti selekcije i policija će krivično procesuirati svako lice za koje bude postojala sumnja da je počinilo koruptivno krivično djelo. Pozivam građane da prijave i najmanji oblik korupcije jer ne postoji osoba, bilo u javnom ili privatnom sektoru, koja vam smije ili može tražiti novac ili uslugu za ono za što je već plaćena. Ohrabrujem građane da prijave zloupotrebe i nezakonito ponašanje.

Finansijske istrage i oduzimanje imovine od članova organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica ćemo inicirati ka tužilaštvu u svakom slučaju u kojem policija bude imala saznanja i sumnju da su imovina ili kapital pribavljeni na nezakonit način. Oduzimanje imovine od članova organizovanih kriminalnih grupa, u zakonom propisanoj proceduri, će finansijski urušiti stukturu kriminalnih grupa čija jedina moć, povezanost i lojalnost leži u zajedničkom interesu a to je nezakonito sticanje novca.

Zaštita mladih ljudi od svih vrsta negativnih uticaja, među kojima su droga i alkohol, je u fokusu našeg rada i djelovanja, tako da ćemo sprovoditi kako represivne mjere i radnje prema onima koji čine dostupnim drogu i alkohol mladim ljudima tako i preventivne i edukativne aktivnosti ka mladoj populaciji kroz projekte, u saradnji sa školama, usmjerene na podizanje svijesti o štetnosti konzumiranja narkotika, alkohola i drugih poroka", kazao je on.

Policija je,kako dodaje Veljović u ostvarivanju društveno – korisnih ciljeva radi smanjenja štetnih uticaja na mlađu populaciju, otvorena za saradnju sa medijima, nevladinim i međunarodnim organizacijama, kao i drugim činiocima u društvu.

"Nedavna istraživanja su pokazala da građani vjeruju policiji i da je povjerenje u rad policije posljednjih godina u porastu. Istraživanja i analize pokazuju da građani žele da policija bude što više prisutna u lokalnoj zajednici. Uniformisani policijski službenici će češće patrolirati gradom i biće prisutniji u lokalnim sredinama i u kontaktu sa građanima na terenu. Zajedno ćemo doprinijeli prevenciji kriminala i rješavanju problema od važnosti za građane u lokalnim zajednicama, kao i bezbjednosti ambijenta u kojem zajedno živimo i stvaramo.

Nastavak reforme policije je vizija crnogorske policije kao moderne evropske policije, čemu težimo u radu i djelovanju", zaključio je Veljović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.