Napad bombaša samoubice na hrvatske vojnike u Avganistanu, trojica ranjena

Napad bombaša samoubice na hrvatske vojnike u Avganistanu, trojica ranjena

Tri hrvatska vojnika su ranjena u samoubilačkom napadu u Avganistanu, od kojih je jedan u teškom stanju i bori se za život, rekao je ministar odbrane Damir Krstičević na vanrednoj konferenciji za novinare. Najteže ranjeni vojnik ima 27 godina, dok druga dvojica imaju 27 i 32 godine.

Zbog napada na vozilo hrvatske vojske u Kabulu novinarima se obratio ministar odbrane Krstičević.

"Nažalost, jutros se dogodio napad u Kabulu na vozilo hrvatske vojske. Prema poslednjim informacijama, imamo tri ozlijeđena hrvatska vojnika od kojih je jedan zadobio teške tjelesne ozljede glave i u životnoj je opasnosti. Ostala dvojica vojnika zadobila su teže ozljede, ali su izvan životne opasnosti", naveo je Krstičević.

Konkretno, jedan ima prelom noge, a drugi povredu ruke.  

Svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom, rekao je Krstičević. 

Na pres-konferenciji su objavljeni i detalji tragedije.

"Hrvatski vojnici kretali su se u tri vozila. Oko 8 sati ujutro krenuli su u kamp Kaja. U 8.45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubicom u naše vozilo. Na lice mjesta su izašle avganistanske snage i pružile pomoć našem povrijeđenima. Da vozilo nije bilo blindirano posljedice bi bile puno teže", rečeno je novinarima.

Istaknuto je da povređeni hrvatski vojnici nisu učestvovali u borbenim misijama, pošto u Avganistanu učestvuju u mirovnim misijama.

Najteže ranjeni vojnik ima 27 godina, dok dvojica lakše ranjenih imaju 27 i 32 godine. 

"Njima se trenutno pruža maksimalna medicinska pomoć i nadam se da ćemo ih brzo vidjeti u Hrvatskoj", kazali su.

"Sada je najvažnije da zbrinemo naše stradale pripadnike i to se sada čini. Bili smo jutros kod porodica stradalih. Kao ministar obrane spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj. Zgroženi smo ovim događajem, osuđujemo ovakav napad na hrvatske vojnike koji učestvuju u operacijama širom svijeta u podršci mira i sigurnosti", rekao ministar odbrane Hrvatske.

On je dodao da je jutros razgovarao sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović i premijerom Andrejem Plenkovićem, koji su upoznati s ovim događajima. 

Index/Jutarnji

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.