Sa konferencije

Rezultati istraživanja

"79,6% ispitanica na teritoriji Podgorice vjeruje da je online nasilje nad djevojkama i ženama učestala pojava"

Razvojem tehnologije pojavili su se i novi načini zloupotrebe iste, što je dovelo do pojave novih oblika nasilja nad djevojkama i ženama, zloupotrebom informaciono komunikacionih tehnologija i interneta, saopšteno je danas na konferenciji NVO „Sigurna ženska kuća“ iz Podgorice koja je sporovela istraživanje na temu - Online nasilja nad ženama i djevojkama.

Rezultati su pokazali, da 79,6% ispitanica na teritoriji Podgorice vjeruje da je online nasilje nad djevojkama i ženama učestala pojava, dok skoro isti procenat njih 79,5% tvrdi da online nasilje ima posledice kao i bilo koji drugi oblik nasilja.

Pored toga preko dvije trećine ispitanica vjeruje da se stepen online nasilja povećao u poslednje dvije godine, kao i da se online nasilje ne može zaustaviti ignorisanjem.

"Brojke govore da je u zemljama EU prosječno jedna od deset žena bila žrtva nasilja putem interneta, a istraživanje pokazuje da je situacija slična i kod nas.

7% ispitanica trvrdi da su u više navrata doživjele online nasilja, dok 8,9% tvrdi da su online nasilje doživjele samo jednom.  Ukoliko ukupno posmatramo riječ je o 15,9%, odnosno svaka šesta ispitanica je priznala da je bila žrtva online nasilja. Pored toga 19% ispitanica tvrdi da poznaje žensku osobu koja je preživjela online nasilje.

Od ukupnog broja ispitanica koje su doživjele online nasilje 94,4% njih su doživjele uznemiravanje putem poruka i poziva, svaka treća ispitanica se požalila na nasilne komentare, dok je svaka četvrta doživjela prijetnje, uhođenje i proganjanje", saopšteno je.

Najčešća komunikaciona sredstva putem kojih je online nasilje ostvareno su SMS poruke (57,1%), zatim putem telefonskih poziva i drušvene mreže Facebook.

Iz SZK navode da se kao najčešće posledice koje je online nasilje ostavilo više od polovine ispitanica nije moglo skocentrisati na svakodnevne poslove, dok je jedna trećina njih doživjela značajne promjene raspoloženja, svaka treća je patila od napada pankije, anksioznosti, stresa, te poremećaje sna.

"U Glavnom gradu još uvijek ne postoje adekvatni mehanizmi zaštite koji se prije svega odnose na  pravne oblike zaštite od online nasilja, što pokazuju i odgovori ispitanica koje su se u jako malom broju odlučile da nasilje prijave policiji. Od ukupnog broja isptanica koje su doživljele online nasilje samo 7,6% je nasilje prijavilo policiji, procesuirano je 3,9% slučajeva, a samo u dva slučaja je izrečena kazna počiniocu nasilja", saopšteno je.

Problem online nasilja nad ženama i djevojkama neophodno je prije svega osvijetliti i učiniti vidljlivim kako građanima/kama, tako i predstavnicima institucija nadležnih za kreiranje javnih politika. 

"Smatramo da se nasilje putem informaciono-komunikacionih tehnologija treba podvesti pod novu vrstu nasilja nad ženama i djevojkama i tretirati ga kao takvo", saopšteno je iz SZK.

Istraživanje javnog mnjenja o zastupljenosti online nasilja i nasilja posredovanog komunikacionim tehnologijama nad djevojkama i ženama sprovela je agencija DeFacto na uzorku od 700 ispitanica, djevojaka i žena, reprezentativnom za Glavni grad Podgoricu, tokom juna mjeseca 2019. godine.

Istraživanje je dio projekta “Prekinimo vezu online nasilja”, koji se sprovodi u opštini Podgorica, a podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD).

ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Tivat, Kotor, Nikšić, Pljevlja i Podgorica.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.