Crna Gora ima velike šanse da bude jedina zemlja ZB koja će 2025. ući u EU
Dušan Janjić

Janjić za Novu M

Crna Gora ima velike šanse da bude jedina zemlja ZB koja će 2025. ući u EU

Crna Gora ima velike šanse da bude jedina zemlja Zapadnog Balkana koja će 2025. ući u EU, istakao je politički analitičar Dušan Janjić u razgovoru za Novu M.

Berlinski proces poprima oblik zamjene za ono što bi trebalo da bude tzv. "proces proširenja" i to je ono što nas ne raduje, kazao je za Novu M Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta, nakon poruka koje su se čule sa Samita  Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa u Poznanju. 

Radulović kaže da je potrebno redefinisati sadržaj, strukturu i ciljeve  Berlinskog procesa.

“Vidimo da se u svemu tome po malo luta i da bi određene strukture na samom Balkanu trebale da daju veći doprinos”, kazao je Radulović za Novu M.

Da poruke sa samita u Poljskoj, u kojima se ponavlja da je zemljama Zapadnog Balkana mjesto u EU,  ne izlaze iz dosadašnjih okvira, mišljenja je analitičar iz Srbije Dušan Janjić.

Janjić dodaje i da je neophodno da države ZB izvršavaju obaveze iz sopstvenih agendi, bez obzira na poruke koje se tiču proširenja, a koje dolaze od visokih evropskih zvaničnika.

“Ako pogledamo agendu nezavršenih obaveza, očigledno je da je CG na teretu borba protiv organizovanog kriminala, vladavina prava”.

Zapadnom Balkanu mjesto je u Evropskoj  uniji, kazao je na Samitu odlazeći evropski komesar za proširenje Johanes Han. EU je, kako je rekao, potvrdila evropsku perspektivu regiona i uvjeren je da će novi sastav Evropske komisije zadržati proširenje na Zapadni Balkan visoko na političkoj agendi.
“Zapadni Balkan je dio Evrope, dijelimo istu istoriju, geografiju, nasljeđe. Nema sumnje da je mjesto Zapadnog Balkana unutar EU, a ne van nje”.

Uprkos ovakvim tonovima, komesara Hana, Crna Gora ne bi trebalo samo da se oslanja na poruke zvaničnika, jasan je Radulović.


“Vidimo da taj proces i pored nekih poruka pozitivnih koje su poslate prije Samita i tokom Samita, ne napreduje onom dinamikom koju smo očekivali. CG treba da ispunjava ono što se u pregovaračkim oblastima traži od nas, prevashodno da se poboljšaju uslovi života svih struktura”, kazao je ON.

Naše obaveze na evropskom putu i revnosno ispunjavanje zadataka najvažniji su akcenti saglasni su sa Radulovićem i Šćekić i Janjić:

“CG treba da ide naprijed, hrabro, ka EU i kada bude zatvorila poglavlja zakuca na vrata EU, ni jedna zemlja neće biti u mogućnosti da kaže ne može”, istakao je novinar i urednik Jakša Šćekić.

“Ono što je bitno sa porukama iz Poznanja to je da treba nastaviti rad, ubrzati poslove u samoj Podgorici”, objašnjava Janjić.

Crna Gora dalje mora raditi na jačanju identiteta, kako bi se vrednovao njen pojedinačni učinak, saglasni su sagovornici Nove M.

“Da se izvuče iz koša zvanog Zapadni Balkan”, kaže Šćekić.

“Treba da radimo svoj domaći zadatak, jer tako ćemo imati argumente za nekoliko godina da dublje postavimo pitanje procesa proširenja”, poručio je Radulović.

“Crna Gora ima velike šanse da bude jedina zemlja Zapadnog Balkana koja će 2025. ući u EU”, istakao je Janjić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.