Đukanović i Feraris, foto: Predsjednik.me

Đukanović sa Ferarisom

"Projekat izgradnje podmorskog kabla predstavlja dobar primjer kako EU i Zapadni Balkan mogu da sarađuju"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je delegaciju italijanske Terna grupe, na čelu sa glavnim i izvršnim direktorom Luigi Ferrarisom.

Uz zahvalnost za prijem, Ferraris je predstavio dosadašnje rezultate projekta izgradnje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, i najavio puštanje u rad kabla do kraja godine.

Cijeneći da je u pitanju istorijski trenutak u kojem će biti uspostavljen most između Italije i Crne Gore, ali i EU i Zapadnog Balkana, Feraris je pozvao Đukanovića da bude gost na svečanosti tim povodom.

"Najveći benefit ove investicije je što će projekat omogućiti Crnoj Gori da postane energetski centar za zemlje Balkana", kazao je Feraris. 

Kako je kazao, takođe će se stvoriti uslovi za privlačenje drugih investicija u obnovljive izvore energije, energetiku i digitalizaciju.

Feraris je izrazio spremnost za nastavak saradnje na dobrobit Crne Gore i njenog razvoja.

ukanovidelegacijaTerna2

Đukanović je zahvalio kompaniji Terna za profesionalan i odgovoran odnos prema projektu, kako je kazao, jednom od najznačajnijih za Crnu Goru i region, kao i za poštovanje rokova izgradnje.

"Ovaj naš zajednički projekat jedan je od najvažnijih za razvoj Crne Gore, ali i za razvoj regiona", kazao je on.

Naglašavajući, da kroz ozbiljna ulaganja u putnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu Crna Gora će nastaviti ekonomski rast i razvoj.

"Mi želimo ne samo da uspostavimo partnerstva zbog investicija koje su potrebne Crnoj Gori, već i da kroz razvoj partnerskih odnosa dostignemo evropske standarde i kvalitet. U tom smislu, iskazao je visoke ocjene za strateško partnerstvo sa italijanskom kompanijom, kao kredibilnim partnerom, čije je znanje i iskustvo dragocjeno", rekao je Đukanović.

Ocjenjujući da projekat izgradnje podmorskog kabla predstavlja dobar primjer kako EU i Zapadni Balkan mogu da sarađuju. Jedan od najznačajnijih i najzahtjevnijih projekata na Mediteranu imaće 450 km kablova, od kojih je čak 420 km pod vodom postavljenih na dubini od 1.100 m. Prenosiće 600 megavata struje i još toliko završetkom druge faze. Terna je tokom realizacije projekta uložila i 60 miliona eura u razvoj lokalnih zajednica u Crnoj Gori.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.