U Japanu počeo lov na kitove nakon 30 godina zabrane
Foto: Beta/AP

U Japanu počeo lov na kitove nakon 30 godina zabrane

U Japanu je danas ponovo počeo komercijalni lov na kitove poslije više od tri decenije zabrane.

Kitolovci su jutros krenuli u lov sa ostrva Hokaido, šest mesjeci poslije odluke japanskih vlasti o povlačenju iz Međunarodne komisije za lov na kitove.

Japan je i do danas lovio kitove u cilju istraživanja, ali kritičari japanskog programa tvrde da je istraživanje bilo samo paravan za komercijalni lov, jer se ulovljeni kitovi prodaju.

Međunarodna komisija za lov na kitove zabranila je 1986. komercijalni lov na kitove, ali zemlje poput Japana, Norveške i Islanda love kitove pod raznim izgovorima, koristeći rupe u propisima.

Sezona lova na kitove obično traje od 1. aprila do 30. septembra.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.