Pogledajte snimak: Džeparoši svakodnevno pljačkaju turiste u Sarajevu (VIDEO)
Foto: Screenshot

Pogledajte snimak: Džeparoši svakodnevno pljačkaju turiste u Sarajevu (VIDEO)

Turistička sezona u glavnom gradu BiH je počela, a veliki broj turista su mamac za džeparoše koji svakodnevno pojedinačno, ali i u grupama, ordiniraju centralnim ulicama grada, prenose tamošnji mediji.

Kako Klix.ba saznaje domaći, ali i brojni strani licencirani vodiči iz zemalja regiona, zatim Kine, Turske i drugih država svijeta konstantno sarajevskoj policiji prijavljuju slučajeve džeparanje i podnose izvještaje sa turistima.

Džeparoši se pojavljuju u grupama, a policija prema njihovim riječima sagovornika preduzima adekvatne mjere i radnje kako bi se ova pojava suzbila. Džeparoši, mahom ženske osobe, svakodnevno čekaju strane turiste u namjeri da ih opljačkaju. U slučaju hapšenja oni vrlo brzo se ponovo pojavljuju na ulicama u akciji.

Prošlog mjeseca je u ulici Sarači na Baščaršiji postavljen znak koji turiste upozorava na lopove i džeparoše. 

Sarajevska policija je natpisima dala "uputstva turistima" upozoravajući na veliki broj džeparoša na ulicama Sarajeva.

"U vozilima ne ostavljajte vrijedne predmete na vidnom mjestu", "obratite pažnju na osobe koje traže milostinju, jer su često izvršioci krivičnih djela" i "džeparoši kradu na ulicama, u trgovima i u javnom prevozu" neke su od poruka MUP-a BiH.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.