Ovo su odluke sa današnje sjednice Vlade
Vlada Crne Gore

Ovo su odluke sa današnje sjednice Vlade

Vlada je danas na sjednici donijela i Odluku o donošenju izmjena i dopuna Prostorno – urbanističkog plana Opštine Pljevlja.

Izmjene i dopune se odnose na prostor koji obuhvata ovjerene rezerve uglja Pljevaljskog basena (ležišta: Potrlica, Kalušići, Komini, Rabitlje i Grevo), doistraženi dio rezervi uglja Ljuće – Šumanskog basena i istražno-eksploatacioni prostor ležišta uglja Glisnica.

"Izradom izmjena i dopuna PUP-a su integralno sagledani i analizirani svi elementi namjene i organizacije korišćenja prostora, čime su stvoreni uslovi za izgradnju i podsticanje daljeg razvoja šireg područja. Takođe, obezbijeđeni su uslovi za valorizaciju tog prostora uz poštovanje smjernica koje proizilaze iz zakonske regulative i svih dokumenata koji se odnose na zaštitu prirode i kulturnog nasljeđa", saopšteno je iz Vlade.

Osim toga, donijet je Akcioni plan za unaprijeđenje poslovnog ambijenta (u izabranim oblastima).

"U skladu sa metodologijom izvještavanja Svjetske banke o lakoći poslovanja (Doing Business), prepoznat je prostor za napredovanjem u okviru pet indikatora, gdje postoje mogućnosti za sprovođenje daljih reformi u kontekstu unapređenja ukupnog poslovnog okruženja u Crnoj Gori. Izrađena je analiza pozicije naše države za pet indikatora, sa akcionim planom za unaprijeđenje poslovnog ambijenta u oblastima: započinjanje biznisa, dobijanje građevinske dozvole, dobijanje priključka za električnu energiju, registrovanje nepokretnosti i plaćanje poreza" navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila Analizu efikasnosti funkcionisanja sistema izvršenja (januar 2018 – decembar 2018). U raspravi je istaknuto da rezultati analize pokazuju da reformisani sistem izvršenja nastavlja da bilježi pozitivan trend, kao i da je potrebno nastaviti sa kontinuiranim praćenjem efikasnosti njegovog funkcionisanja i nadzorom nad zakonitošću rada javnih izvršitelja.

Takođe, Vlada je usvojila Informaciju o aktivnostima na realizaciji regionalnog projekta za uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST) - „Hadronska kancer terapija i istraživanje u oblasti biomedicine pomoću protona i težih jona”.

"Konstatovano je da je SEEIIST projekat, iniciran sredinom 2017. godine, postao najozbiljniji regionalni razvojni projekat u oblasti nauke i tehnologije, ali i zdravlja. U međuvremenu je potpisana Deklaracija o namjeri na nivou ministara nadležnih za oblast nauke iz Regiona (8 strana potpisnica), uspostavljen je Upravni odbor, dobijena snažna podrška globalne naučne zajednice, kao i Generalnog direktorata za istraživanja i inovacije Evropske komisije (DG RTD). Informacija sadrži pregled dosadašnjih aktivnosti, kao i plan aktivnosti do 2028. godine, kada bi, prema sadašnjim procjenama, Institut mogao da bude pušten u rad", saopšteno je.

Usvojena je i Informacija o aktivnostima na realizaciji prioritetnih projekata iz oblasti turizma, za period januar – jun 2019. godine. Na osnovu podataka koji se odnose na svaki od prioritetnih projekata pojedinačno, sa finansijskim pokazateljima o ukupno ostvarenim investicijama u dosadašnjem periodu, i u izvještajnom periodu, zaključeno je da se veći dio projekata na Primorju odvija ugovorenom dinamikom – u skladu sa obavezama iz ugovora i Investicionih programa, dok je za projekte na Sjeveru potrebno intezivirati realizaciju.

Vlada je utvrdila Listu razvojnih projekata u oblasti turizma i u istu uvrstila projekat Izgradnje condo hotela Kolašin Resort & Spa, Kolašin, dostavljen od strane Kolašin Resort & Spa A.D. iz Podgorice.

Prvi projekat koji je prijavljen u okviru Vladine Odluke o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore podrazumijeva gradnju condo hotela sa četiri zvjezdice u Kolašinu, kapaciteta 93 smještajne jedinice odnosno 380 ležaja i predračunske vrijednosti investicije od 11.360.959 eura te da investicija podrazumijeva otvaranje 66 radnih mjesta.

Vlada je usvojila Informaciju o aktivnostima Regionalne škole za javnu upravu – ReSPA u periodu od 2016. do 2018. sa predlogom za preuzimanje ReSPA hotela.

"Prilikom predstavljanja Informacije konstatovano je da je ResSPA, kao vodeća regionalna organizacija za razvoj javne uprave, u regionu, u prethodnom periodu doprinijela poboljšanju regionalne saradnje u reformi javne uprave, unapređenju kvaliteta javnih usluga i kapaciteta državnih službenika. Vlada je, povodom ove tačke dnevnog reda, zadužila Upravu za imovinu da, u saradnji s Ministarstvom javne uprave i menadžmentom ReSPA, pripremi i dostavi izmjene i dopune Ugovora o pravu na korišćenje prostorija, opreme i hotelskog objekta ReSPA-i, koji je potpisan 29.04.2015. u Podgorici, u cilju preuzimanja upravljanja hotelom, i u roku do 30 dana predloži namjenu njegovog korišćenja", saopšteno je.

Usvojena je Informacija o zaključenju Ugovora o izmjenama i dopunama Ugovora o Garanciji za Projekat „Crnogorske željeznice III“, potpisanog 20. marta 2017. godine i prihvaćen tekst Ugovora o izmjenama i dopunama Ugovora o garanciji između Crne Gore i Evropske investicione banke.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.