Poslodavci će isplaćivati duplo manje novca za zdravstveno osiguranje zaposlenih
Ilustracija

Od 1. jula

Poslodavci će isplaćivati duplo manje novca za zdravstveno osiguranje zaposlenih

Od 1. jula poslodavci će isplaćivati duplo manje novca za zdravstveno osiguranje zaposlenih. Sada će ta izdavajanja biti 2,3 odsto od svake plate, umjesto 4,3 odsto kao do sada. To je dio paketa Vladinih mjera, kako bi se smanjio pritisak na poslodavce koji će ubuduće minimalac plaćati 222 umjesto 193 eura.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Vasije Kostić kaže da smanjenje stope doprinosa za zdravstveno osiguranje može uticati na pad prihoda Fonda za zdravstvo.

"Ja sam siguran da se prilikom proračuna efekata jedne ovakve odluke sigurno imalo u vidu šta će to značiti na sam sistem zdravstva i na ukupni budžet. Tako da i samo saopštenje sadrži tu kvalifikaciju, odnosno tu procjenu da se smatrati da će u srednjoročju taj uticaj biti neutralan budžetski, što bi značilo da u kratkom roku neće biti tako", kaže Kostić za Prvu.

To znači kako je cilj Vlade da se izbjegne otpuštanje radnika, jer će sada imati veće troškove, kao i pokušaj da ih država motiviše da redovnije plaćaju poreze sada kada su smanjeni. S druge strane, sagovornik Prve ne očekuje da će biti problema u zdravstvu, odnosno da će Fond ostati bez novca.

"Siguran sam da se u jednom kratkom roku mora desiti da bude manjak sredstava, ali to ne znači da će zdravstvo, po mom sudu, imati manjak sredstava. Nego kažem da će se ta sredstva alimentirati iz nekih drugih budžetskih izvora", dodaje Kostić.

Minimalna zarada od 1. jula biće veća tridesetak eura i izsnosiće 222 eura umjesto dosadašnjh 193. Paralelno sa tim, primjenjivaće se niža stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavaca sa 4,3 na 2,3 odsto.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.