Danilovgradska vajarska smotra doprinosi adekvatnoj prezentaciji crnogorske savremene skulpture
Foto: PR Centar

Danilovgradska vajarska smotra doprinosi adekvatnoj prezentaciji crnogorske savremene skulpture

Danilovgradska vajarska smotra značajno doprinosi adekvatnoj valorizaciji i prezentaciji crnogorske savremene skulpture, dajući priliku mladim, tek stasalim umjetnicima, da ravnopravno izlažu sa iskusnijim, već afirmisanim kolegama.

To je na otvaranju izložbe "Savremena crnogorska skulptura" u Umjetničkoj koloniji Danilovgrad, poručila direktorka Barskog ljetopisa i književnica, Ksenija Popović.

Ona je kazala da je ovogodišnje, 14. izdanje izložbe "Savremena crnogorska skulptura" u Danilovgradu okupilo 26 vajara, različitih generacijskih i umjetničko-stilskih opredjeljenja.

„Impozantan broj za ovakvu zemlju. To ukazuje na potentnost skulptorske misli ovdašnjih prostora, na potentnost razmišljanja kroz oblik, vođenja diskursa o savremenim društvenim temama kroz oblik“, istakla je Popović.

MIL0796

Foto: PR Centar

Prema njenim riječima, uzimajući u obzir prezentovano, doživljeno i viđeno, moguće je sa sigurnošću očekivati buduća, kreativno-inovativna umjetnička obzorja crnogorske skulpture.

Popović je rekla da joj predstavlja čast što je imala priliku da otvori izložbu, kao osoba koja se bavi umjetnošću, čelnica festivala koji baštini različite umjetničke izraze, „ali iznad svega kao član danilovgradske porodice vajara Draga Đurovića“.

„U ime moje bake, Radmile Pešić, rođene Đurović, koja otkad znam za sebe je s ponosom govorila o svom bratu Dragu, ali i o našem zajedničkom Danilovgradu, jer se ljubav prema ovom gradu, u našoj kući, uvijek podrazumijevala. Podrazumijevala se i radost što je osnovana ovakva institucija, jedan od najplemenitijih poduhvata na crnogorskoj umjetničkoj sceni“, kazala je Popović

MIL0543

Foto: PR Centar

Direktorka Javne ustanove Umjetnička kolonija Danilovgrad, Vesna Jovović, kazala je da im u toj ustanovi čini posebnu čast i zadovoljstvo što su zajedno sa osnivačem, donatorima, eminentim umjetnicima, stručnim saradnicima, cijenjenom publikom, kao i crnogorskim medijima, odredili stalnu adresu skulpture i dali značaj instituciji, gradu i Crnoj Gori.

Ona je kazala da je 8. juna međunarodni žiri u sastavu: Marina Stoponja, akademska vajarka iz Zagreba, Branka Hlevnjak, istoričarka umjetnosti iz Zagreba i Aleksandar Pavićević, potpredsjednik Opštine Danilovgrad, predstavnik pokrovitelja nagrade odlučili većinom glasova da nagrada za skupturu „Drago Đurović“ u vrijednosti hiljadu eura pripadne akademskom vajaru Željku Reljiću.

Jovović je rekla da su posebno priznanje žirija zaslužile su još tri skulpture akademskih vajara Milije Stojanovića, Sretena Milatovića i Rajka Sušića.

Akademski vajar Željko Reljić zahvalio se žiriju što je, kako je rekao, istakao njegov rad, navodeći da je siguran da su to zaslužile i druge njegove kolege.

MIL0881

Foto: PR Centar

Na izložbi su predstavili svoj rad akademski vajari: Krsto Andrijašević,Ivanka Vana Prelević, Nada Kažić, Tijana Dujović Liščević,Lada Perović, Pavle Pejović, Predrag Milačić, Sreten Milatović,Milija Stojanović, Rajko Sušić,Željko Reljić, Ana Miljkovac, Bogdan Musović, Miodrag Šćepanović,Velibor Pavićević, Jelena Pavićević, Milivoje Babović, Suzana Pajović, Nikolina Zuber, Željko Đuričković, Ina Martinović,Zoran Obrenović, Maja Čakalović, Joveta Ljumović, Dobrica Dinić i Danilo Dale Brajović.

Izložba će biti otvorena narednih deset dana u Umjetnučkoj koloniji Danilovgrad.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.