Akreditovan prvi studijski program gastronomije: Upis krajem juna
Ilustracija

Studenti po okončanju studija dobijaju i kanadsku diplomu

Akreditovan prvi studijski program gastronomije: Upis krajem juna

Dekanica HEC Fakulteta za internacionalni menadžment u turizmu i hotelijerstvu, u Miločeru, Anita Mitrović-Milić kazala je za Pobjedu da su akreditovali studijski program gastronomije, kojeg do sada nije bilo u Crnoj Gori, te da će upisni rok biti raspisan krajem juna.

 Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja krajem januara akreditovala je njihov program osnovnih primijenjenih studija Internacionalni menadžment u gastronomiji i hotelijerstvu, kao i master.

Sudeći prema riječima Mitrović-Milić, ovu inicijativu su pokrenuli, pored ostalog, što se zanimanja koja se ubrajaju u ovu oblast konstantno navode kao najviše deficitarna u turizmu i hotelijerstvu - počevši od konobara, kuvara, poslastičara, pekara, do onih koja zahtijevaju veći stepen znanja i vještina - somelijeri, menadžeri restorana, barova... 

"U Crnoj Gori ne postoji fakultet ovog tipa, pa smo naročito ponosni na taj doprinos koji smo dali za razvoj ove kvalifikacije - diplomiranog menadžera gastronomije", rekla je Mitrović-Milić.

Istakla je da studenti po okončanju studija neće dobiti samo crnogorsku diplomu, već i kanadsku. Ovaj fakultet, kako pojašnjava, sarađuje sa kanadskim Algonquin, iz Otave, te su licencirani da izvode njihove obrazovne programe, a na osnovu kojih su koncipirali sopstvene.

"Bilo nam je zadovoljstvo da se ugledamo na te programe, jer su uspješni, sadržajno jako bogati i primjenljivi na naše područje. Prilagodili smo ih našoj sredini i studenti istovremeno stiču kredite i za taj kanadski program. Studiraju po obrazovnom programu koji je akreditovan u Crnoj Gori, ali istovremeno dobijaju i kredite kanadskog univerziteta..", rekla je ona.

Kanadska diploma je, kako pojašnjava, studentima velika prednost kada se prijavljuju za rad na kruzerima, preko programa Work and Travel... Godina studija na novom programu iznosi 1.500 eura, a master je 2.000. Kako je ispričala naša sagovornica, za ,,lučaše“ je prva godina besplatna. Mitrović Milić kaže i da u ovoj priči postoji opcija stipendiranja studenata imajući u vidu da imaju dobru saradnju sa poslodavcima, a neki od njihovih vodećih partnera su ,,hotelski giganti u Crnoj Gori“.

"Nemamo problema već ni na prvoj godini da zaposlimo naše studente. Naša zvanična statistika govori da više od 90 odsto njih je u svakom trenutku zaposleno, u toku trajanja studija ili po završetku", rekla je ona.

Upisni rok biće raspisan krajem juna, a u avgustu će objaviti drugi, ukoliko ostane mjesta. Planiraju da upišu maksimum 50 studenata zato što, prema riječima Mitrović-Milić, kada su primijenjene studije u pitanju i kada je riječ o praktičnim znanjima i vještanima, jako je bitno da su grupe za rad male.

"Akcenat je na praktičnim znanjima i vještinama, bez obzira da li se radi o osnovnim ili kasnije master studijama. Program je tako koncipiran da je nakon završetka trogodišnjih studija svaki student prošao kroz sve faze hotelskog poslovanja....", rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje zašto bi brucoši upisali baš ovaj novi program, kaže da je više razloga, te da će u svakom trenutku moći da nađu posao. Kako dodaje, plata srednjeg nivoa menadžmenata iz oblasti gastronomije, ako govorimo o menadžerima restorana, barova... nije ispod 1.000-1.200 eura, uz dodatne beneficije, a veća je, naravno, u luksuznim hotelima.

"Možete, takođe, i da pokrenete sopstveni biznis", zaključuje sagovornica Pobjede.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.