Uredili i treći dom: Vanji i djeci uljepšali život

"Osmijehom oboji dom 2019."akcija koju organizuju Boje i lakovi Kameleon u saradnji sa kompanijom Maxima iz Lučana

Uredili i treći dom: Vanji i djeci uljepšali život

Kada se prije četiri godine Vanja Lakušić doselila u naselje Murtovina, razmišljala je o životu na potpuno drugačiji način nego danas. Nakon jednog neuspjelog braka, sreću nije našla ni u drugom. Ostala je sama sa troje djece, ističu organizatori društveno odgovorne akcije "Osmijehom oboji dom 2019." Boje i lakovi Kameleon u saradnji sa kompanijom Maxima iz Lučana.

Najmlađa kćerka ima godinu, sin pet, a najstarija kćerka će uskoro napuniti devet godina.

„Četiri godine smo podstanari u ovoj kući. Sin je imao godinu kad smo uselili, danas ovdje svoje prve korake pravi najmlađa kćerka. Od alimentacija redovno plaćam kiriju, a u ostalome nam pomažu baba, djed i porodica“, kaže ova samohrana majka.

Nije zaposlena jer kako navodi, ne može zbog djece. Kaže da su još mali i da im je majčino prisustvo neophodno.

„Da nijesu mali i da ih imam kome ostaviti, ja bih našla posao i radila. Ovako ne mogu. Ali snalazimo se..“, kroz sjetu ističe Vanja.

treidom3

Upravo riječi „snalazimo se“ su najčešće koje se mogu čuti u brojnim porodicama u kojima su djeca kod jednog roditelja, najčešće majke. Te žene koje su sticajem životnih okolnosti ostale sa djecom, u velikom broju slučajeva osim razumijevanja porodice i najbližeg okruženja ostaju bez podrške. I prinuđene su da „se snalaze“.

„Kako? Pa kako znam i umijem. Uz pomoć porodice, prijatelja, bivših supružnika... Kiriju uglavnom redovno plaćamo. Ostalo kako se može. Sposobna sam da radim. Jedini problem je što su djeca mala, a za ostalo...preživjeli bi“, kaže Vanja.

Akcija „Osmijehom oboji dom 2019.“ zakucala je na vrata i ovog domaćinstva. Žele da pomognu majci i njenoj djeci da imaju kvalitetnije uslove boravka u svom domu. Vanja je još jedna od brojnih samohranih majki kojima su Boje i lakovi Kameleon u saradnji sa kompanijom Maxima iz Lučana djelimično adaptirali stambeni prostor.

„Na početku akcije odlučili smo da samohrane majke imaju prioritet prilikom odlučivanja o porodicama kojima ćemo urediti stambeni prostor. Tako je bilo i ovoga puta. Naišli smo na jednu ženu koja je veliki borac i na predivnu djecu. Veliko nam je zadovoljstvo da možemo da pomognemo“, kazali su iz Kamelona.

treidomposle4

Nakon nekoliko dana radovi su završeni, a Vanja i djeca su postavljali sitnice koje su dodatno uljepšavale njihov prostor.

„Ovo nam je jedna od najljepših stvari u poslednje vrijeme. Baš smo srećni. Djeca su birala boje, dominira plava po njihovoj želji. Jedan zid nam je ukrašen tehnikom za oslikavanje zidova. Vrata su ofarbana, sve je čisto i sređeno...“, kazala je Vanja nakon završetka radova.

Međutim ovoj porodici nije bilo neophodno samo da se uredi dom.

„Kada smo došli kod niih vidjeli smo da imaju jedan televizor star blizu dvije decenije koji je bio poluispravan, nedostajalo je još mnogo toga. Zato smo i ovoga puta pozvali naše prijatelje da pomognu. Sava osiguranje im je poklonilo novi televizor, Multikom novi smart telefon, a drugari iz Osnovne škole „Oktoih“ garderobu, školski pribor, slatkiše... Vjerujemo da smo zajedno uspjeli da makar za nijansu njihovu svakodnevicu učinimo kvalitetnijom“, kazali su iz Kamelona.

Nakon iznenađenja koje su prijatelji akcije pričinili Vanja i djeca nijesu krili oduševljenje.

„Baš ste nas usrećili. Ovo nam mnogo znači. Iznenađena sam i nemam riječi kojima bih se zahvalila svima koji su nam ovo omogućili“, kazala je.

U međuvremenu majstori Kamelona odlaze u nove radne akcije kojima će urediti domove još sedam porodica koje to zbog svoje materijalne situacije nijesu u stanju, navodi se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.