O izboru predsjednika Vrhovnog suda nakon predloga Opšte sjednice
Ilustracija

O izboru predsjednika Vrhovnog suda nakon predloga Opšte sjednice

Sudski savjet će odluku o izboru predsjednika Vrhovnog suda donijeti nakon što dobije predlog Opšte sjednice koju čine sve sudije tog suda, a koji će biti utvrđen tajnim glasanjem, saopšteno je iz Savjeta.

Navodi se da su na današnjoj sjednici Sudskog savjeta obavljeni intervjui sa kandidatima za izbor predsjednika pojedinih sudova.

„Tim povodom, Savjet je cijenio i validnost njihovih kandidatura, polazeći od jednog od osnovnih ustavnih principa da zakoni važe za ubuduće, što se odnosi i na Zakon o Sudskom savjetu i sudijama, uključujući odredbe koje se odnose na izbor predsjednika sudova“, kaže se u saopštenju.

Iz Savjeta su pojasnili da je retroaktivnost izuzetno utvrđena Ustavom za pojedine odredbe, ako to zahtijeva javni interes, i u postupku donošenja zakona, što, kako su kazali, u konkretnom slučaju nije utvrđeno.

„Ti, kao i drugi principi i odredbe, cijeniće se u primjeni Amandmana sedam kojima se uređuje izbor predsjednika Vrhovnog suda, o čijoj će se kandidaturi prvo izjasniti Opšta sjednica Vrhovnog suda, koju čine sve sudije ovog suda“, kaže u saopštenju.

Sa te sjednice će se, kako se navodi, Savjetu dostaviti predlog, koji će se utvrditi tajnim glasanjem, „što samom predlogu daje visok nivo legitimiteta“.

„Potom će Sudski savjet donijeti odluku o izboru predsjednika Vrhovnog suda i istovremeno je obrazložiti, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena“, dodaje se u saopštenju.

MINA/RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.