Ambasador Belgije navija za Herceg Novi
Foto:Opština Herceg Novi

Takmičenje „Crna Gora u ritmu Evrope“

Ambasador Belgije navija za Herceg Novi

Ambasador Kraljevine Belgije za Crnu Goru, Adam Kun posjetio je juče Opštinu Herceg Novi, gdje je razgovarao sa predsjednikom Stevanom Katićem i saradnicima. Povod za posjetu bilo je to što Herceg Novi predstavlja Belgiju na takmičenju „Crna Gora u ritmu Evrope“, kao i interesovanje Ambasadora za aktuelnu situaciju u gradu i nastojanja lokalne uprave.

Ambasador Belgije sastao se sa 16 mladih Novljana koji će predstavljati njegovu zemlju i Herceg Novi na takmičenju „Crna Gora u ritmu Evrope“.

„Belgija je, kao i Crna Gora, multietnička zemlja, puna različitosti koje čine sklad. Zbog toga vjerujem da će vaše izvođenje biti sjajno i navijam za vas“, kazao je Kun učesnicima takmičenja.

Govoreći o istoriji, kulturi, muzici i jeziku Belgije, Ambasador je istakao da sa zadovoljstvom podržava ovaj projekat kroz koji mladi uče više o drugim narodima koji pripadaju evropskoj porodici.Mladi Novljani su Ambasadora upoznali sa koreografijom, pripremama i probama za noć kada će pjesmom i plesom predstavljati svoj grad i državu Belgiju.

Kun je poželio sreću Herceg Novom i kazao da će rado pozvati sve da glasaju za Novljane, a 1. juna će i lično biti u Tivtu, kako bi ih bodrio u finalu.

Razgovori sa lokalnim rukovodstvom

Aktuelni razvojni projekti, postavljeni ciljevi, te izazovi na putu unapređenja života građana Herceg Novog bili su u fokusu razgovora sa lokalnim vlastima, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Ambasador Kun istakao je da Crna Gora, kao država koja je u procesu pristupanja Evropskoj uniji, mora da ispuni formalne pretpostavke, a još važnija od toga je posvećenost evropskim vrijednostima, među kojima su prve poštovanje ljudskih prava i vladavina prava.

Čelnici Opštine upoznali su ambasadora Kuna sa problemima koji su uzrokovani centralizacijom od strane državne vlasti, koja se sprovodi kroz izmjene zakona, a na štetu autonomnosti lokalnih samouprava.

PosjetaAmbasadoraBelgije23052019

Sa sastanka

Na ovaj način, aktivnosti opština su sve više i direktnije uslovljene djelovanjem državnih organa, što otvara prostor za opstrukcije kakvih je u Herceg Novom već bilo, čulo se na sastanku

Govoreći o projektima u oblasti turizma, predstavnici Opštine Herceg Novi posebno su izrazili zabrinutost zbog loših privatizacionih aranžmana koje je država sprovela, a grad su značajno unazadili tokom proteklih godina.

S tim u vezi, Opština se zauzima za raskide ugovora sa lošim investitorima i pažljivo prati postupak privatizacije Instituta Igalo. U isto vrijeme, postoji dobra saradnja sa kredibilnim kompanijama koje na teritoriji grada realizuju važne projekte i lokalna uprava odgovorim odnosom nastoji da podstiče nova ulaganja, saopšteno je nakon sastanka.

Teme razgovora bila su i pitanja nezavisnosti crnogorskog sudstva i medija, te neophodnost izmjene izbornog zakonodavstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.