Ćeman: U fašističkom je, a ne demokratskom društvu, novinarstvo rizična profesija
Albin Ćeman

Ćeman: U fašističkom je, a ne demokratskom društvu, novinarstvo rizična profesija

Današnji datum i petnaesta godišnjica od ubistva Duška Jovanovića, toliko dug period čekanja na zadovoljenje pravde i otkrivanje istine, predstavlja teško breme crnogorskog društva u kojem urušeni pravosudni sistem nije daleko odmakao u istrazi o ovom užasnom zločinu, smatra Albin Ćeman, potpredsjednik Demokrata.

Prema njegovim riječima, očigledno da nije postojala i ne postoji politička volja da se konačno rasvijetli zločin nad čovjekom koji je imao hrabrosti da objelodani sve negativne pojave i procese u našem društvu, i koji je kritiku režima platio svojim životom. 

"Ne može postojati slobodne riječi i slobodnih medija dok nalogodavci  i ubice novinara i posle toliko godina prolaze nekažnjeno. Nekažnjivost onih koji guše slobodnu riječ samo dovodi do novih zločina i podgrijava atmosferu netrpeljivosti, zastrašivanja i nasilja nad javnom riječju,  čemu najbolje svjedoče i drugi slučajevi učestalih napada na novinare i njihovu imovinu.  

U fašističkom ambijentu je, a ne u demokratskom društvu, novinarstvo rizična profesija, u kojem se za kritiku, slobodnu misao i riječ plaća najskuplja cijena", kaže Ćeman.

Ističe da istraga "o zvjerskom ubistvu glavnog i odgovornog urednika lista „Dan“ mora biti prioritet nadležnih državnih organa, kako bi sloboda medija, kao preduslov demokratije, konačno zaživjela u crnogorskom društvu".

"Živimo za to, kad će nam svanuti dan u kom će se za kritiku umjesto metka dobiti ispružena ruka podrške, saradnje i razumijevanja", zaključuje Ćeman.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.