Nova knjiga -

Za sve one koji se bave ljudskim pravima u praksi, razvojem policije i pitanjima bezbjednosti

Nova knjiga - "Građani i Policija: Izazovi povjerenja"

Savjet za građansku kontrolu rada policije publikovao je novu knjigu “Građani i policija: Izazovi povjerenja” čiji su autori Aleksandar Saša Zeković i Zorana Baćović.

Autori ističu da su pitanja povjerenja i pouzdanog policijskog postupanja blisko povezana.

"Kompromitacija policijskog integriteta je najčešći uzrok problematizovanja povjerenja. Knjiga je zasnovana na vjerodostojnim podacima i predstavlja primjedbe crnogorske javnosti na postupanje Policije u 2018 godini. Prekomjerna upotreba sile, zataškivanje incidenata i odsustvo odgovornosti u nekoliko posljednjih godina su stvorili više kriznih situacija po crnogorsku policiju što je iniciralo pojačano interesovanje i očekivanja javnosti od građanskog nadzora koji se obavlja preko Savjeta za građansku kontrolu rada policije", navodi se u saopštenju autora.

Knjiga je kako ističu za sve one koji se bave ljudskim pravima u praksi, razvojem policije i pitanjima bezbjednosti.

"Ponuđeni podaci u knjizi ne presuđuju. Predstavljeni su, koliko je bilo moguće integralno, da govore sami za sebe, pruže određeno saznanje i pomognu samostalno donošenje zaključka, kako o određenom incidentu/događaju tako i onima koji su obavljali građanski nadzor ili su upravljali crnogorskom Policijom.

Jezik i stil koji se koristi u knjizi, je objektivan i nekonfrontirajući. Od osnivanja Savjet za građansku kontrolu rada policije kod Uprave policije zagovara upotrebu jezika koji nije uvrjedljiv i koji umjesto odbrambenog i emotivnog stava prema izdatim ocjenama i preporukama pokazuje otvorenost prema konstruktivnim kritikama i promjenama. Intencija zakonodavca, Skupštine Crne Gore, kroz uvođenje građanskog nadzora policije bila je da se unaprijedi, ojača, povjerenje javnosti (zajednice) u rad policije. Zato su neprihvatljivi pokušaji koji se očituju kroz ignorisanje izdatih ocjena i preporuka u namjeri da se priguši i marginalizuje glas javnosti koji se saopštava kroz građansku kontrolu policije", saopšteno je.

Građani su kako se ističe, otvorili argumentovaniju diskusiju o primjeni policijskih ovlašćenja.

"Video zapisi su pod lupom stavili policijsku profesiju a negativno policijsko postupanje učinili očiglednijim. Video snimak, i u slučaju Crne Gore, ne samo da je postao osnov na kojem se zasniva mišljenje nego je produktivno razvio diskusiju o aktuelnoj policijskoj kulturi o kojoj se do 2015 (slučaj Martinović i Zlatarska ulica) moglo razgovarati samo na osnovu navoda iz pritužbe, priložene medicinske dokumentacije i uz, obično, negiranja iz policijske organizacije. Savjet ocjenjuje da video zapisi jednako tako mogu da budu i pozitivni po policiju i potvrde profesionalno postupanje što su i pokazale određene provjere postupanja službenika policije u 2019. Savjet je razmatrao i zapise koje snima i u javnosti distribuira Policija. Upućene ocjene i preporuke su implementirane bolje i brže od bilo koje druge tekovine građanske kontrole policije. Već neko vrijeme se javno ne objavljuju video zapisi policijskih operacija čime je prestala praksa povrede prava na privatnost i pretpostavke nevinosti", navode autori.

Savjet za građansku kontrolu rada policije kako dodaju, dosljedno ukazuje na problem odgovornosti u crnogorskoj policiji.

"Postojeća rješenja/mehanizmi koji bi trebali utvrditi i dalje procesuirati odgovornost ne funkcionišu dovoljno efikasno. Zato je naročita pažnja i u ovoj knjizi posvećena narušenom disciplinskom sistemu i pojedinačnim priznanjima policijskih službenika da su zlostavljali građane. 

Svjestan da njegov rad najčešće podrazumijeva apelovanje Savjet je pokazao ozbiljnu predanost u ostvarivanju svoje odgovornosti prema građanima. Proaktivan pristup, kvalitetna komunikacija sa građanima, bliskost i odgovoran odnos prema civilnom društvu, intenzivno prisustvo u medijima, transparetnost rada, postupaka i podataka kojima raspolaže, spremnost u zastupanju i ranijih kršenja ljudskih prava pokazuju da Savjet ne pristaje na “iluziju kontrole” već koristi i posljednji atom ovlašćenja", navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.