Haradinaj: Promjena granica vodi u tragediju, ne uslovljavati dijalog
Ramuš Haradinaj

Haradinaj: Promjena granica vodi u tragediju, ne uslovljavati dijalog

Promena granica nije rešenje, rečeno je danas na okruglom stolu o temi "Dijalogu između Kosova i Srbije posle samita u Berlinu", sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem, predstavnicima civilnog društva, medija i diplomatskog kora, a u organizaciji Kosovskog demokratskog instituta (KDI).

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da bi promjena granica donijela tragediju i da on ne može da prihvati uslovljavanje dijaloga sa Srbijom, dok Srbija još uvijek ne priznaje zločine koje je počinila na Kosovu.

Haradinaj je kazao da je u Berlinu morao da sjedne za sto sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je za vrijeme rata bio ministar informisanja u vrijeme Slobodana Miloševića, ali da nije postavljao nikakve uslove, jer se mora ići napred. 

“Pogrešna je pozicija i Vašingtona i Evropljana i Berlina i Pariza da se prihvati uslov Srbije za nastavak dijaloga, uklanjanje taksi. Kome stavljati uslove, predsjedniku Vlade koji dolazi iz Meje. Masakr u Meji je bio 27. aprila, a ja sam posle Meje, 29. aprila otišao u Berlin i sjeo prekoputa Vučića zbog dijaloga”, kazao je Haradinaj, javlja Anadolija.

Istakao je i da se sporazum sa Srbijom treba postići, ali ne kroz promjenu granica, jer bi to odvelo u tragediju. 

"Uvjeravam vas da svako ko kaže da se pomjeranjem granica ili korekcijom granice postiže mir, zna da se donosi rat, donose se tragedije. Dakle, oni koji predlažu sporazume o granici to rade s namjerom da Balkan uvuku u nestabilnost za najmanje još dvihe decenije “, rekao je kosovski premijer. 

Haradinaj je naveo da postiji sumnja da su predshednik Kosova Hašim Tači i premijer Albanije Edi Rama razgovarali sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini o promjeni granica, te je konstatovao da je vrijeme Mogerinijeve prošlo. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.