Bošković: Sprječavanje krijumčarenja podiglo ugled sistema bezbjednosti
Predrag Bošković

Od septembra duplo više mjesta za dobrovoljno služenje vojnog roka

Bošković: Sprječavanje krijumčarenja podiglo ugled sistema bezbjednosti

To što je brzom reakcijom spriječeno krijumčarenje 60 kilograma kokaina na brodu Jadran, dokaz je da Vojska Crne Gore i Ministarstvo odbrane rade u interesu i za dobro građana, kazao je u razgovoru za Novu M ministar odbrane Predrag Bošković.

Oni koji traže njegovu ostavku zbog proteklih dešavanja poručuje da ta inicijativa najbolje govori o njima, te da bi o nečijem radu trebalo da sude građani. Bošković je najavio i da će na narednom konkursu biti raspisano duplo više mjesta za dobrovoljno služenje vojnog roka. 

Ministarstvo obrane brzo i efikasno reagovalo je u slučaju broda Jadran kada je spriječeno krijumčarenje 60 kilograma kokaina čime je samo podignut ugled same institucije i čitavog sistema bezbjednosti, kazao je u razgovoru za Novu M ministar odbrane Predrag Bošković.

„Niti smo tu da bi zadovoljavali sve one koji su uvijek antiprotivni državi i svemu onome što samo ministarstvo radi  već smo prije svega odgovorni građanima CG  i da radimo za njihovo dobro. Mislim da je upravo ova akcija potvrda da vojska i ministarstvo rade za dobro svojih građana", kazao je Bošković.

Komentarišući to što dio opozicije zahtijeva da podnese ostavku zbog dešavanja na brodu Jadran, ministar odbrane kaže da inicijativa najbolje govori o njima.

"Kada radite svoj posao, onda treba da podnosite ostavku. Ipak ćemo ostaviti građanima da sude da li je ovo što smo mi uradili bilo urađeno na pravi i adekvatan način", kazao je Bošković.

On se u razgovoru za Novu M osvrnuo i na NATO savez koji je nedavno obilježio 70 godina postojanja. CG je, kaže, predanim radom uspjela da postane članica jedne takve ugledne  organizacije. 

„Svakako smatram da je to  jedan od najvećih dostignuća i CG kao nove države na mapi svijeta ali i  CG kao jedne tradicionalne  stare države, koja je postojala  i koja ima hiljadugodišnju tradiciju. Mislim da je CG i mjesto u jednoj takvoj organizaciji", kazao je on.

Bošković ističe da je evroatlanska i evopska  integracija Zapadnog Balkana nešto što je nasušno potrebno da bi se mir obezbijedio na Zapadnom Balkanu.

"A da bi Evropa bila mirna onda mora i Zapadni Balkan biti miran. Zbog toga mislim da je upravo kroz tu integraciju CG  i vrlo vjerovatno buduću, Sjeverne Makedonije se Zapadni Balkan integriše i mislim da je tu najveći doprinos CG  NATO Alijansi" ,saopštio je ministar.

Na pitanje šta je u fokusu Ministarstva odbrane kada su u pitanju aktivnosti vezane za NATO, Bošković kaže da je CG još prije nego što je postala članica NATO – a  pristupila ozbiljno tom poslu i reformi bezbjednosnog sektora, aktivne participacije u međunarodnim misijama.

"Danas CG je prepoznata ne samo u NATO već i u EU  i UN kao neko ko nesebično daje sebe za promociju mira daleko  od prostora Zapadnog Balkana. Mi danas učestvujemo u dvije misije pod okriljen NATO-a, dvije misije pod okriljem UN-a i dvije pod okriljen EU. To nije korisno samo za kolektivni sistem bezbjednosti već i za oružane snage bezbjednosti", kazao je ministar odbrane za Novu M.

Bošković podsjeća da se mnogo veći broj zainteresovanih prijavio za dobrovoljno služenje vojnog roka nego sto se to očekivalo te stoga najavljuje da će na narednom konursu biti više mjesta: 

„Možemo da krenemo sa  projektom dobrovoljnog služenja vojnog roka  gdje smo zaista naišli na jedan sjajan odziv. Već u sljedećoj klasi u septembru raspisaćemo duplo više mjesta  za dobrovoljno služenje vojnog roka nego što je to bilo sada“, ističe on.

Cilj je, kaže ministar,  da godišnje 5 do 10 posto odrasle populacije stekne osnovna znanja iz vojne obuke kako bi kasnije oni bili ta baza za profesionalno angažovanje u vojsci.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.