Tenzije na Zapadnom Balkanu nisu od koristi nikome
Foto: Anadolija

Merkel i Makron u Berlinu

Tenzije na Zapadnom Balkanu nisu od koristi nikome

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emanuel Makron uoči glavnog sastanka s liderima Zapadnog Balkana izjavili su da će se razgovarati o stabilnosti regiona, te dodali da tenzije u regionu nisu od koristi nikome.

Merkel je u obraćanju novinarima kazala da su Francuska i Njemačka nosioci ideje da zemlje u regionu Zapadnog Balkana trebaju zajedno raditi na jačanju stabilnosti. 

"Željeli smo da u neformalnom okviru govorimo s liderima Zapadnog Balkana", rekla je Merkel. 

Dodala je da će jedna od tema u Berlinu biti i "pitanje odnosa Srbije i Kosova" i kako da se to pitanje pokrene s mrtve tačke. 

"Danas će biti otvorena diskusija, a ne donošenje odluka", kazala je Merkel. 

Makron je takođe istakao da će biti razgovarano o odnosima Srbije i Kosova kao i o nastavku dijaloga dvije strane. 

"Nemamo namjeru da preporučimo neko određeno rješenje, već želimo da se sagledaju sve opcije i da pokušamo doprinijeti da oni budu bez regionalnih tenzija. Odgovornost je na svima nama da odgovorno radimo kako bi dvije strane, Beograd i Priština, nastavile dosadašnje razgovore", rekao je Makron. 

Napomenuo je da njegova zemlja ima novu strategiju o angažmanu u regionu koja će danas biti predstavljena partnerima. 

"Devedesetih godina Francuska je bila veoma angažovana. Zatim smo se malo povukli, ali sada želimo opet raditi na razvoju", kazao je, dodajući kako tenzije u regionu nisu od koristi nikome. 

Podsjećamo, Angela Merkel, kancelarka Njemačke i Emanuel Makron, predsjednik Francuske u Berlinu su organizovali sastanak na koji su pozvani predstavnici zemalja Zapadnog Balkana, kao i Hrvatske, Slovenije, te Evropske komisije. Glavne tema razgovora su stabilnost i razvoj zapadnog Balkana. 

Ovom sastanku prisustvuju predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, Srbije Aleksandar Vučić, i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.