Beč dobija ulicu sa regulacijom temperature vazduha
Beč

Olakšavanje života u ljetnjim mjesecima

Beč dobija ulicu sa regulacijom temperature vazduha

Pilot-projekt za cilj ima djelovanje protiv urbanih toplotnih ostrva i da olakša život stanovnicima okruga Neubau.

Kako bi djelovao protiv urbanih termalnih ostrva u okrugu i olakšao život tamošnjim stanovnicima, grad Beč započeo je pilot-projekt u ulici Ziglergase, koja bi trebala da postane prva ulica s mogućnošću regulacije temperature vazduha, prenosi Hina.

Naučnici već decenijama upozoravaju na negativne posljedice koje porast površinske temperature planete ima na ljude i biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima u kojima porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih termalnih ostrva

Beč je prepoznao je taj problem i odlučio se na sprovođenje pilot-projekta u jednoj od svojih ulica, stoji u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova grada Beča, u Zagrebu.

Bečki naučnici su izračunali da bi do kraja vijeka u okrugu Neubau godišnje moglo biti od 50 do 55 vrućih dana, što ga čini jednim od najtoplijih u Beču. Djeca, bolesni i stariji ljudi, ali i životinje posebno su pogođeni visokim ljetnim temperaturama.

Troškovi oko 2,4 miliona eura

Rekonstrukcija ulice, ozelenjivanje površina, instalacija sistema za hlađenje i vlaženje vazduha te postavljanje posuda za pitku vodu trebali bi povećati kvalitet života tamošnjih stanovnika. 

Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cijevima iznose 2,4 miliona eura.

Grad će pokriti 70 posto troškova, a ostalih 30 posto će finansirati okrug Neubau iz sopstvenog budžeta.

„Klimatske promjene su jedan od najvećih izazova za buduće generacije. Negativne posljedice porasta temperature naročito su primjetne u okruzima u samom centru grada, poput okruga Neubau, gdje ima malo zelenih površina“, kazala je bečka gradonačelnica Birgit Hebein prilikom predstavljanja projekta.

Izvor: Agencije

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.