Crnoj Gori na raspolaganju

Mladima prvi vojnički dani teški, cilj - da budu ponos države (FOTO/VIDEO)

96 vojnika, 47 na dobrovoljnom služenju roka i 49 po ugovoru , položilo je danas zakletvu na aerodromu Knjaz Danilo u Golubovcima.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić, kazao je, obraćajući se vojnicima i vojnikinjama, da su svojom zakletvom upravo prihvatili moralnu obavezu, koja nosi veliku privilegiju, ali i ogromnu odgovornost. 
  
“Mladi vojnici, polaganje zakletve je uzvišeni moralni čin. Služiti svojoj zemlji i zakleti joj se na revnost i odanost, neke su od najčasnijih ljudskih vrlina. Biti vojnik nije samo profesija, to je i stil života koji nas uči posvećenosti, odgovornosti, timskom duhu i istrajnosti. Budite dostojni uniforme koju nosite, jer postajete dio časnog i uzornog stroja”, istakao je general Dakić obraćajući se vojnicima. 

Kristina Dačević, vojnikinja na dobrovoljnom služenju vojnog roka prijavila se kaže zbog discipline, timskog rada i kako bi promijenila neke svoje navike.

"U početku je bilo teško ali smo se nakon 3 sedmice navikli. Cilj nam je da predstavimo državu na najbolji mogući način i da budemo ponos države.", kazale je Kristina.



Dražen Tomić, vojnik na dobrovoljnom služenju vojnog roka kaže da mu je velika čast biti vojnik dobrovoljac ali i velika obaveza i odgovornost.

Prema njegovim riječima, onaj ko iskreno voli ovu zemlju treba da služi dobrovoljni vojni rok i polaganjem zakletve dokazuje da je svoj život dao na raspolaganje svojoj zemlji u onim momentima kada to bude neophodno.

"Mi se osposobljavamo da državu Crnu Goru odbranimo ako njena sloboda bude dovedena u opasnost te za pružanje podrške i pomoći civilnim institucijama kada to bude neophodno", kazao je mladi vojnik. Pogledajte kakvi su za njega prvi vojnički dani: 

 

Obje generacije novih vojnika, do juna ove godine će pohađati obuku u kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu.

Nakon završene osnovne vojničke obuke, vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka imaće mogućnost ulaska u rezervni sastav Vojske Crne Gore i prednost prilikom zapošljavanja u 
Vojnici po ugovoru, nakon završene osnovne obuke biće raspoređeni na 40 formacijskih mjesta, u Pješadijski bataljon 24 vojnika, Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore tri, Logistički bataljon, Počasnu gardu i Centar za obuku po dva vojnika, a u Četu specijalnih snaga i u Mornaricu Vojske Crne Gore po devet.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.