Zakletvu položilo 96 vojnika: Služiti svojoj zemlji neke od najvećih ljudskih vrlina
Foto:MINA

U Crnoj Gori uvijek postojala neraskidiva veza između naroda i Vojske

Zakletvu položilo 96 vojnika: Služiti svojoj zemlji neke od najvećih ljudskih vrlina

Služiti svojoj zemlji i zakleti joj se na revnost i odanost neke su od najvećih ljudskih vrlina, poručeno je sa svečanosti na aerodromu “Knjaz Danilo” u Golubovcima gdje je zakletvu položilo 96 vojnika.

Zakletvu je položilo 47 vojnika na dobrovoljnom služenju roka i 49 vojnika po ugovoru.

Vojnici su se zakleli da će “savjesno i časno braniti nezavisnost, suverenost i državnu teritoriju Crne Gore”, i da će “odgovorno i u skladu sa zakonom izvršavati povjerene dužnosti”.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Dragutin Dakić kazao je da su vjekovne borbe za slobodu i nezavisnost isklesale snažan vojnički kult i tradiciju.

„Crna Gora je iznjedrila generacije hrabrih i odvažnih vojnika, nepokolebljivog duha, koji su često i goloruki jurišali i na najmoćnijeg neprijatelja“, rekao je Dakić, prenosi agencija Mina.

U Crnoj Gori je, ističe on, uvijek postojala neraskidiva veza između naroda i Vojske.

“Jer jedno bez drugog ne bi postojalo i ne bi opstalo. Naša obaveza je da njegujemo takvu tradiciju”, dodao je Dakić.

Prema njegovim riječima, polaganje zakletve je uzvišeni moralni čin, a služiti svoj zemlji i zakleti joj se na revnost i odanost neke od najčasnijih ljudskih vrlina.

„Vojnička profesija, kao jedno od najčasnijh zanimanja, iziskuje mnogo odvažnosti vještine i odricanja, ali je i poziv koji mlade ljude priprema i uči da se nose sa životnim izazovima“, rekao je Dakić.

On je kazao da biti vojnik nije samo profesija, već stil života koji ih uči posvećenosti, odgovornosti, timskom duhu i istrajnosti.

„Budite dostojni uniforme koju nosite jer postajete dio časnog i uzornog stroja“, poručio je Dakić.

On je rekao da je obuka vojnika zahtjevna i izazovna, ali da njihovi pretpostavljeni i instruktori imaju bogato vojničko iskustvo i znanje, te da vjeruje da će uspješno odgovoriti zadacima i izazovima.

„Vjeruje da ćete časno služiti svojoj državi, da ćete biti stroj na koji Crna Gora može da računa“, kazao je Dakić.

Pukovnik u VCG, Svetozar Brajković, kazao je da je biti pripadnik Vojske u Crnoj Gori uvijek bila privilegija odabranih i najboljih.

“Posebna je čast zakleti se na vjernost svojoj državi i narodu”, rekao je Brajković i dodao da tek kad vojnik položi zakletvu, njegova dužnost i misija dobiju puni pravni i moralni smisao.

Obuka za dobrovoljno služenje vojnog roka trajaće tri mjeseca, a za vrijeme služenja vojnog roka predviđena je i novčana naknada.

Nakon odsluženja dobrovoljnog vojnog roka, vojnici će moći ostanu u VCG ili da budu u rezervnom sastavu.

Svečanosti su prisustvovali premijer Duško Marković i ministar odbrane Predrag Bošković.

Izvor:Agencija MINA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.