Bjelopoljci oduševili ambasadora Italije: Počastvovan sam entuzijazmom sa kojim učite i volite italijanski jezik(FOTO)
Foto: Kodex

Italijani uvijek dobrodošli u Bijelo Polje

Bjelopoljci oduševili ambasadora Italije: Počastvovan sam entuzijazmom sa kojim učite i volite italijanski jezik(FOTO)

Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli, boravio je danas u Opštini Bijelo Polje, a povod njegove posjete bilo je uručivanje diploma polaznicima kursa italijanskog jezika, koji je po prvi put realizovan u toj opštini, a u organizaciji Zajednice Italijana u Crnoj Gori, i ambasade Republike Italije u Crnoj Gori, uz koordinaciju Samedina Agovića i profesorice Vesne Vuković.

28 Bjelopoljaca i Bjelopoljki ponosni znanjem koje su stekli pod vođstvom profesorice italijanskog jezika Vesne Vuković, oduševili su danas ambasadora Italije, koji je bio prijatno iznenađen ne samo znanjem nego entuzijazmom i voljom za učenjem ovog jezika koje postoji u opštini na sjeveru Crne Gore.

Zadovoljan što se italijanski jezik koji se uči u ovom dijelu zemlje, ambasador se zahvalio Zajednici Italijana u Crnoj Gori na organizaciji kursa,kao i profesorici Vuković koja mu je, kako je istakao, pokazala efikasnost kursa.

„Ako i ostali polaznici imaju trećinu znanja kao Arnela (polaznica kursa koja se obratila na italijanskom)  ja sam veoma počastvovan i postiđen što ja ne mogu da vam se obratim na crnogorskom jeziku, iako već znam nekoliko riječi“, kazao je ambasador i dodao da će se on nakon posjete Bijelom Polju više zalagati za učenje našeg jezika.

Zelioli je obećao još ovakvih projekata u budućnosti uz podršku Ambasade Italije, i izrazio želju za ponovnim dolaskom u Bijelo Polje.

 Vuković je istakala da je kurs za nju bio prilično veliki izazov i veliko iskustvo.

“Imala sam posla, da kažem, sa ljudima koji zaista žele da uče i koji su inspirisali i mene da unaprijedim svoje znanje.Trudila sam se da polaznike upoznam za jezikom u početnom A1 nivou i dam smjernice kako bi i samostalno mogli da nadograđuju svoje znanje. Iskreno se nadam da sam uspjela da ih uvedem u jezik na najbolji mogući način. Ono što sa sigurnošću mogu da kažem da je nas 30 italijanski spojio te da smo sada prijatelji što svakako i jeste svrha kulture”, kazala je Vuković.

567185184231799582291551026201114468417536n

Zelioli i Vuković, foto: Kodex

Da su ovim kursom uspjeli da dodatno približe i zainteresuju Bjelopoljce za Italiju i njenu kulturu  prema riječima Vuković, pokazuje i to što će grupa od kojih su većina kursisti i posjetiti Italiju krajem aprila što će biti prilika za praktičnu primjenu znanja možda i učenje gestikulacije tipične za Italijane.

“Vjerujem da brojni prisutni pokazuju koliko ovdje na sjeveru volimo Italiju i koliko su Italijani uvijek dobrodošli u Bijelo Polje”, zaključila je Vuković.

570398342802940828876694619233774910046208n

Striković, foto: Kodex

Jedna od najuspješnijih polaznica kursa Arnela Striković obratila se na italijanskom prisutnima, te nije krila zadovoljstvo što joj je pohađanje časova omogućilo da danas pred ambasadorom jedne velike zemlje može da govori njegovim jezikom.

567283772380054212026749193358375398932480n

Foto: Kodex

Amabasador je prethodno posjetio Gimnzaiju Miloje Dobrašinović u kojoj su mu učenici prvog razreda, a koji uče italijanski kao izborni predmet priredili prezentaciju na italijanskom uz pomoć profesorice Marice Stanić.

564885892887137420520916331127698085117952n

Foto: Kodex

Sa direktorom škole Milkom Kovačevićem, Zelioli je obišao bjelopoljsku Gimnaziju, ističući da je to druga škola koju obilazi u Crnoj Gori.

Susret je imao i sa predsjednikom Skupštine opštine Abazom Dizadrevićem sa kojim je razgovarao o saradnji kako na kulturnom tako i na ekonomskom planu.

"I tokom današnjeg sastanka potvrđeni  su tradicionalno dobri odnosi koji se mogu proširivati, ne samo kroz  zonu kulturno-umjetničih programa, koje smo realizovali u ranijem periodu, već se saradnja može proširiti i na privrednu  ali u drugim oblastima. Ambasador nas je informisao da postoji veliko interesovanje italijanskih investitora da otrkriju potencijale Bijelog Polja i da u perspektivi ulažu u naš kraj", kazao je Dizdarević.

AmbasadorItalije

Foto: Opština Bijelo Polje

Abasador Zelioli rekao je da je počastvovan što je prvi put posjetio Bijelo Polje.

"Imao sam priliku da vidim koje su to mogućnosti  buduće saradnje između Opštine Bijelo Polje i Ambasade Italije. Nadam se da ćemo dotatno unaprijediti saradnju. Zanima nas osim saradnje u oblasti kulture da otkrijemo koji su to mogućnosti  i za ekonomsku  saradnju . I ako je ovo prva posjeta uslijediće će mnoge druge", zaključio je ambasador Zelioli.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.