Odluke Vlade sa današnje sjednice
Foto: Vlada CG

Odluke Vlade sa današnje sjednice

Vlada Crne Gore je na 116. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, donijela Odluku o dopuni Odluke o imenovanju Državne komisije za tehnički pregled radova na izgradnji autoputa Bar-Boljare, prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, kojom je dopunjen personalni sastav Komisije.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, donijet je Akcioni plan za implementaciju Strategije sajber bezbjednosti Crne Gore 2018-2021. za 2019. godinu i usvojen Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za 20018. godinu.

"Definisani ciljevi predstavljaju kombinaciju bezbjednosnih interesa i odgovora na izazove, rizike i prijetnje, čija implementacija kroz mjere i aktivnosti u Akcionom planu predstavlja prioritet u periodu na koji se odnosi ovaj dokument, kako bi Strategija bila dosljedno implementirana. Akcionim planom za 2018. godinu bilo je predviđeno 15 aktivnosti, od kojih je realizovano 11, u toku je realizacija 3, dok 1 aktivnost nije realizovana", navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja informacionog društva do 2020. godine za 2019. godinu s Izvještajem o realizaciji Akcionog plana za 2018. godinu.

Naglašavajući da su ovim dokumentom definisane mjere i aktivnosti za unapređenje normativno-pravnog okvira, administrativnih i materijalno-tehničkih kapaciteta relevantnih organa, praćenje trendova i novih programa obuke i usavršavanja u ovoj oblasti, intenzivnije saradnje svih nadležnih institucija u zemlji, regionu i na međunarodnom nivou, kao i podizanju svijesti o upotrebi informaciono komunikacionih tehnologija.

Na sjednici je donijet i Akcioni plan za sprovođenje Strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u CG 2016-2020 za 2019. godinu sa Izvještajem o realizaciji Akcionog plana u 2018. godini.

U raspravi je istaknuto da su utvrđene aktivnosti fokusirane na ključni cilj Strategije - postizanje pune socijalne inkluzije Roma i Egipćana poboljšanjem njihovog socio-ekonomskog položaja u Crnoj Gori. 

Kako se dalje navodi, Vlada je usvojila Izvještaj o radu Savjeta za reformu javne uprave za 2018. godinu sa Aneksom realizacije zaključaka.

"Imajući u vidu da reforma javne uprave predstavlja jedan od 3 stuba proširenja Evropske unije, Vlada je konstatovala da je rad Savjeta u protekloj godini bio fokusiran na obezbjeđivanje transparentnosti reforme, te kvalitetnog monitoringa i koordinacije nad sprovođenjem aktivnosti, kako bi se proces kvalitetno usmjeravao ka ostvarenju zacrtanih ciljeva. U izvještajnom periodu reforma javne uprave nastavila je da se sprovodi planiranim intenzitetom, uz angažovanje svih nadležnih institucija, kako u pogledu sprovođenja aktivnosti, tako i na polju monitoringa i koordinacije samog procesa" saopšteno je iz Vlade.

Takođe je usvojena je i Analiza normativnog okvira u oblasti slobodnog pristupa informacijama.

"Zakonom o slobodnom pristupu informacijama su na cjelovit način uređena pitanja od značaja za način i postupak ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama. Međutim, u ostvarivanju i zaštiti prava na pristup informacijama uočeni su određeni izazovi koji negativno utiču na efikasnost rada organa, na ostvarivanje prava, a samim tim i na transparentnost rada organa. Ocijenjeno je da je proaktivno objavljivanje informacija, kao obaveza organa vlasti, oblast koja se može dodatno unapređivati, kako bi se afirmisao princip transparentnosti rada organa vlasti i princip prava javnosti da bude upoznata sa postupanjem organa. Duh Zakona jeste da obaveže organe da građanima omoguće pristup informacijama čime se jača povjerenje građana u funkcije sistema i pravnu državu. Istovremeno, jednako je važno i da građani primjenjuju zakonske odredbe u skladu s njihovom svrhom i da se država zaštiti od zloupotreba. U tom smislu, ukazano je na potrebu da se i u Crnoj Gori, kao i mnogim drugim državama, zakonski uredi institut zloupotrebe prava na pristup informacijama", ističe se u saopštenju.

Utvrđen je Nacrt Prostorno-urbanističkog plana Opštine Kotor s Programom održavanja Javne rasprave, u trajanju od 30 radnih dana. PUP Kotor predstavlja osnov za utvrđivanje politike razvoja, uređenja i korišćenja prostora i definisanje strategija, planova i programa razvoja opštine, uključujući i politike za njihovu realizaciju.

Naglašavajući da je prostorna osnova budućeg razvoja, bazirana na principima održivog razvoja, savremenim načelima i standardima organizacije i korišćenja prostora, kao i integralnom posmatranju i planiranju razvoja, zaštite životne sredine, zaštite prirodne i kulturno-istorijske baštine i izgradnje u prostoru.

Za Prostorno-urbanistički plan radiće se Strateška procjena uticaja na životnu sredinu u skladu sa Zakonom o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu. PUP se donosi za period do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore.

Vlada je donijela Odluku o izradi Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana opštine Ulcinj,u cilju stvaranja uslova za realizaciju projekta za eksploataciju solarne energije. 
Usvojena je i Informacija o realizaciji aktivnosti i projekata koji se realizuju kroz sistem indirektnog upravljanja IPA fondovima.

Tim povodom, usvojen je i niz zaključaka kojima su precizirana zaduženja nadležnih institucija, u cilju što efikasnije i kvalitetnije realizacije planiranih i ugovorenih projekata.

Radi propisivanja tehničkih pravila i standada koji se primjenjuju u Evropskoj uniji za priključenje postrojenja potrošača na prenosni sistem električne energije u cilju osiguranja ravnopravnih tržišnih uslova, Vlada je donijela Uredbu o uslovima za priključenje na mrežu sistema za prenos jednosmjerne struje visokog napona i jednosmjerno priključenih modula elektroenergetskog parka i Uredbu o uslovima za priključenje postrojenja potrošača na prenosni sistem električne energije.

Vlada je, Izmjenom Zaključka broj 07-85 od 18. januara 2018. godine, proširila Komisiju za borbu protiv sive ekonomije.

Na predlog Kabineta potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, koji predsjedava Komisijom, u Komisiju konstituisanu od predstavnika Ministarstva finansija, Uprave policije, Uprave carina, Poreske uprave i Uprave za inspekcijske poslove, kao novi članovi imenovani su Damir Davidović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Edina Dešić, generalna direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje, Novak Lakušić, urbanističko-građevinski inspektor u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ivan Radulović, izvršni direktor Savjeta stranih investitora Crne Gore, Marko Miročević, izvršni direktor Američke privredne komore u Crnoj Gori, Mitar Bajčeta, savjetnik predsjednika Privredne komore Crne Gore, Aleksa Marojević, član rukovodstva Unije slobodnih sindikata i Ljubica Nikolić, direktorica Stručne službe Saveza sindikata Crne Gore.

"U obrazloženju odluke je navedeno da se javila potreba za proširenjem sastava Komisije s obzirom na činjenicu da je suzbijanje sive ekonomije, shodno Programu rada Vlade za 2019. godinu, jedna od prioritenih oblasti te da je u u fokusu uspostavljanje efikasnog nadzora nad tokovima u sivoj zoni, naročito u oblastima u kojima je najizraženije neformalno djelovanje u privrednom poslovanju – turizmu, građevinarstvu i na tržištu rada. Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem je u svojstvu predsjednika Komisije najavio prvu sjednucu u proširenom sastavu već za narednu sedmicu", zaključuje se u saopštenju Vlade.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.