CBCG: Savjet izdao dozvole za rad faktoring društvu
CBCG

CBCG: Savjet izdao dozvole za rad faktoring društvu

Na današnjoj sjednici Centralne banke kojom je predsjedavao guverner dr Radoje Žugić, Savjet je donio Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o Kreditnom registru. Usvojenim izmjenama i dopunama obezbjeđeni su preduslovi da i banka nad kojom je otvoren stečajni postupak i postupak likvidacije izvršava obavezu izvještavanja CBCG za potrebe Kreditnog registra.

Kako je navedeno iz CBCG-a, Savjet je donio Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o vođenju posebne evidencije o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom i dostavljanju podataka o tim poslovima.

"U odnosu na do sada važeću odluku, ovom odlukom propisuju se novi izvještajni obrasci za poslove razmjene usluga sa inostranstvom povezane sa izvođenjem građevinskih (investicionih) radova u zemlji i inostranstvu i kreditima koji se odnose na komercijalne transakcije i pružanje usluga (trgovinski krediti). Na ovaj način se obezbijeđuje dalje usklađivanje statistike platnog bilansa i spoljnjeg duga sa međunarodnim standardima, kao i obavezama definisanim u okviru pretpristupnih pregovora", saopšteno je iz CBCG-a.

Navodeći da je na današnjoj sjednici, Savjet izdao dozvole za rad faktoring društvu Faktor ONE.

"Ovo privredno društvo je obavljalo poslove faktoringa na dan početka primjene Zakona o finansijskom lizingu, faktoringu, otkupu potraživanja, mikrokreditiranju i kreditno-garantnim poslovima (11.05.2018). Shodno tome, ovaj privredni subjekat je bio u obavezi da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana početka primjene Zakona o finansijskom lizingu, faktoringu, otkupu potraživanja, mikrokreditiranju i kreditno-garantnim poslovima, usklade svoju organizaciju, akta i poslovanje sa odredbama pomenutog zakona, po čemu su i postupili", pojasnili su iz CBCG-a.

Dodajući da se kroz razmatranje Godišnjeg izvještaja o radu Bankarskog ombudsmana za 2018. godinu, članovi Savjeta su se bliže upoznali sa stanjem u oblasti zaštite finansijskih prava klijenata i jemaca u našem bankarskom sistemu i aktivnostima Ombudsmana i drugih subjekata na zaštiti pomenutih prava.

Na sjednici su razmatrana i druga tekuća pitanja iz domena nadležnosti Savjeta CBCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.