Nakon nesreće u Etipiji

"Etiopijan erlajns" prizemljio sve avione Boeing 737 Max 8, Kina obustvalja sve letove na kojima se koriste ti modeli

Ethiopian Airlines je prizemljio preostala četiri aviona Boeing 737 Max 8 iz bezbjendnosnih razloga.Kineske vlasti naredile su kompanijama u toj zemlji da privremeno obustave sve letove na kojima se koriste Boeing avioni,

Portparol "Etiopijan Erlajnsa Asrat Begašav izjavio je danas kako je aviokompanija odlučila da prizemlji preostala četiri 737 Max 8 aviona "kao dodatnu mjeru sigurnosti", iako još nije poznato šta je uzrokovalo pad njihovog aviona u nedjelju, javlja Anadolija

Etiopijan Erlajns je koristio pet novih aviona 737 Max 8 i očekivao isporuku još 25 aviona tog tipa.  

Begašav je rekao kako je portaga za ostacima tijela i olupinom aviona nastavljena. Prema njegovim riječima, forenzičari iz Izraela su doputovali u Etiopiju kako bi pomogli u istrazi.

I kineske vlasti naredile su kompanijama u toj zemlji da privremeno obustave sve letove na kojima se koriste Boeing avioni.

Kancelarija za civilnu avijaciju Kine danas je saopštila je da je isti Boeingov avion imao sličnu nesreću i u oktobru prošle godine u Indoneziji.

Pozvali su sve kineske kompanije da privremeno obustave upotrebu Boeingovih modela Boeing 737-8, prenosi AA.

Kineske kompanije neće koristiti te Boingove avione dok se ne dobiju garancije da ne postoje bezbjednosni rizici.

Kineske aviokompanije u upotrebi imaju ukupno 96 aviona Boing 737-8 MAX.

Među stradaima u jučerašnjoj avionskoj nesreći u Etiopiji su bili državljani 35 zemalja, uključujući i osmoro državljana Kine.

Putnički avion kompanije Ethiopian Airlines srušio se u nedjelju nedugo nakon polijetanja na redovnom letu iz Adis Ababe u Najrobi. Etiopijska državna televizija javlja da je u nesreći poginulo svih 149 putnika i osmoro članova posade. Isti izvor je javio da su među stradalima bili državljani najmanje 33 države.

Uzrok pada putničkog aviona Boeing 737 Max 8 još uvijek nije poznat. Riječ je o novom avionu koji je kompanija kupila u novembru prošle godine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.