Beograd: Na Sajmu tekstila 50 izlagača iz Turske, Srbije, Bugarske, Hrvatske, Grčke i Kine
Foto: AA

Beograd: Na Sajmu tekstila 50 izlagača iz Turske, Srbije, Bugarske, Hrvatske, Grčke i Kine

Na Sajmu tekstila "Balkan Textile Fair", koji je danas otvoren u Beogradu, predstavlja se 50 izlagača iz Turske, Srbije, Bugarske, Hrvatske, Grčke i Kine, a posjetioci do 2. marta mogu vidjeti sve aspekte tekstilne proizvodnje, od tkanina, prediva, pletenine, odjeće, pa sve do mašina za proizvodnju i obradu tekstila.

Svečano otvarajući Sajam, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da danas u Srbiji posluje 29 kompanija iz oblasti tekstilne industrije čiji su vlasnici državljani Turske, a od toga je samo u poslednjih pet godina otvoreno deset ozbiljnih tekstilnih fabrika.

2019022823518631642130975Web

Foto: AA

Ljajić je najavio da će za nekoliko mjeseci biti otvorena još jedna tekstilna fabrika u Malom Zvorniku, a pregovara se i o dolasku još dva proizvođača tekstila.

Ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic ocijenio je da je Sajam značajan za trgovinske odnose Srbije i Turske, podsjetivši da je prošle godine ukupna robna razmjena dvije zemlje premašila 1,2 milijarde dolara, od čega je 50 miliona dolara bilo samo u oblasti tekstilne industrije.

On je kazao da turske tekstilne kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 5.000 ljudi, te da se prilikom posjete predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji planira otvaranje fabrike tekstila u Kraljevu, koja bi zaposlila 2.500 ljudi.

Na 7. sajmu tekstila, od 50 izlagača, 32 je iz Turske. Među njima je i "Rec tekstil", koji dugo godina proizvodi kvalitetne materijale od pamuka, poliestera, viskoze i likre, a prvi put se ove godine predstavlja na Sajmu.

2019022823518631642130965Web

Foto: AA

Kako je rekao Suad Redžepović iz ove firme za AA, Srbija poslednjih godina sve više uvozi tekstil iz inostranstva, zbog čega je učešće na ovom Sajmu korak napred u tom pravcu.

"Očekujemo da se približimo kupcima iz naše zemlje. Od skoro je 'Rec tekstil' otvorio magacin u Novom Pazaru. To će poslužiti kupcima, proizvođačima iz Srbije da odaberu kvalitetne materijale proizvođača", kazao je.

Šebnem Hakćan iz firme "Sevina Ltd" iz Bugarske navela je za AA da se na njihovom štandu mogu vidjeti mrežasti materijali za šivenje, kao i materijali za sportsku opremu i žensku modu.

2019022823518631642130963Web

Foto: AA

"Mi želimo da povećamo našu prodaju u Srbiji. Za tursko tržište prodajemo materijale iz Turske, dok za tržište Srbije proizvodimo materijale u Bugarskoj", objasnila je ona, dodavši da Srbija pokazuje sve veći interes za njihove materijale.

Aneta Vitkovska iz firme "3Latox" iz Petrovaradina kod Novog Sada navela je da njihova mašina namijenjena za sječenje i polaganje tekstila, koja je potpuno automatizovana,, privlači pažnju posjetilaca.

"Razlog što izlažemo je što su ovdje sve firme koje se bave šivenjem i krojenjem, a naša mašina kroji tekstil. Mi smo na ovom Sajmu treću godinu, velika je zainteresovanost, ali je problem što većina zainteresovanih nema finansijske mogućnosti da ovu mašinu kupi", rekla je ona, dodavši da se cijene mašine kreću od 80.000 do 130.000 eura.

Sajam traje do 2. marta, a ulaz je slobodan.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.