Crna Gora posvećena regionalnoj saradnji na polju unutrašnje bezbjednosti

Pejanović u Skoplju

Crna Gora posvećena regionalnoj saradnji na polju unutrašnje bezbjednosti

Crna Gora i Ministarstvo unutrašnjih poslova su posvećeni regionalnoj i međunarodnoj saradnji, i u tom kontekstu izuzetno cijene doprinos koji se ostvaruje kroz Inicijativu za integrisano upravljanje na području unutrašnje bezbjednosti (IISG) koja omogućava zemljama korisnicama da ispunjavaju svoje ciljeve i ostvaruju vidljiv napredak u pojedinačnim oblastima, poručio je državni sekretar Dragan Pejanović.

Državni sekretar učestvuje  na trećem sastanku Upravnog odbora IISG-a koji se održava u okviru Ministarskog sastanka Brdo procesa u Skoplju.

Pejanović je istakao da je od izuzetne važnosti podršku koju nam pruža međunarodna zajednica i Evropska unija, kao ključna karika i potpora koja je omogućila da ovaj koncept profunkcioniše.

Posebno je pohvalio u svijetlu trenutnih migracijskih tokova, izradu Plana za brzo reagovanje u slučaju migracijske krize.

"Zadovoljstvo mi je da vidim da je predviđena i druga međunarodna zajednička policijska operacija „TUZI“ u nadzoru dijela državne granice Crne Gore prema Republici Albaniji, uzimajući u obzir da su naše nadležne policijske službe bile izuzetno zadovoljne sa ishodima prve operacije koja se realizovala krajem septembra prošle godine", kazao je državni sekretar.

Podsjetio je, da iako migratorni talas nije istog obima i rizika kao 2015. godine, Vlada Crne Gore radi na svim poljima, kako bi bolje regulisali migracijske procese, naročito u smislu kontrolisanog ulaska na teritoriju države, usljed primjećenog trenda povećanja ilegalnih migranata iz Grčke preko Albanije u Crnu Goru.

"Prošle godine Crna Gora se suočila sa rekordnim brojem migranata, preko 4 500 ljudi, ali i pored ovog značajnog pritiska, postojeći kadrovski kapaciteti MUP-a i Uprave policije su dosljedno sprovodili zakone", naglasio je Pejanović.

Iskazao je zahvalnost na urađenoj Evaluaciji Inicijative za borbu protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu (WBCSCi).

"Kao što nam je svima poznato, da bi se otpočele bilo kakve reforme, da bi se unaprijedio sistem djelovanja, neophodno je prepoznati i njegove nedostatke. Vjerujemo da su zajedničke aktivnosti na suprotstavljanju prekograničnom kriminalu neophodne za osiguranje opšte bezbjednosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore snažno podržava nastavak dijaloga između vodećih partnera IISG-a i donatora, kako bi se doprinjelo implementaciji postojećih Akcionih planova", naglasio je Pejanović.

Tema prevencije i sprječavanja terorizma i pojavnih oblika nasilnog ekstremizma i radikalizacije je nezaobilazna.

"Saglasno sa preporukama iz Deklaracije koja je usvojena na Samitu u Sofiji, Crna Gora je odlučna da dalje razvija platformu za regionalnu saradnju sa ciljem uspostavljanja zajedničkog pristupa po pitanju borbe protiv terorizma i sprječavanju radikalizacije i nasilnog ekstremizma. Saradnja i podrška na  međunarodnom nivou je od posebnog značaja i pomoći, te zbog toga želim da ukažem na posvećenost crnogorskih eksperata koji participiraju svojim znanjima i iskustvima u Zapadnobalkanskoj inicijativi za borbu protiv terorizma (WBCTi). Podsjetiću da je početkom oktobra u Tirani potpisan Zajednički akcioni plan za borbu protiv terorizma, koji će nam poslužiti kao dobra osnova za prirpemu nove Strategije za prevenciju i suzbijanje terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma na čemu se intenzivno radi poslednjih par mjeseci, kao i nove Strategije za suzbijanje nasilnog ekstremizma 2020-2024. godina", rekao je Pejanović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore će i u narednom periodu pružati punu podršku u pravcu nastavka dijaloga između vodećih partnera tri stuba Inicijative za integrisano upravljanje na području unutrašnje bezbjednosti i donatora, uzimajući u obzir da su zajedničke aktivnosti ključne za suprotstavljanje svim oblicima prekograničnog kriminala i osiguranju opšte bezbjednosti, zaključio je Pejanović.

Na marginama sastanka državni sekretar Dragan Pejanović sastao se i sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Slovenije, Boštjanom Poklukarom, te sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Kosovo, Ekremom Mustafom, kojom prilikom su afirmisali dosadašnju saradnju i razmijenili misljenja o budućim oblicima saradnje.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.